Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana muznih krava
  • 14.12.2019. 18:00

Zašto je važno i koji je udeo sena u zimskom obroku muznih krava

Pravila u balansiranju obroka prate potrebe muznih grla, fazu laktacije, ali i vegetacioni sled krmiva. Stoga je zimska ishrana dosta složenija, u nedostaku ispaše i sveže krme, konzervirana hraniva su jedini izvor hranljivih materija, u tom pogledu se i zimski obrok od letnjeg razlikuje u razmeri pojedinih komponenti hraniva.

Foto: Pixabay/LaraBadioli
  • 334
  • 18
  • 0

Celokupna filozofija ishrane muznih grla zasniva se na zadovoljavanju uzdržnih (metaboličkih) i proizvodnih potreba. Sa jedne strane krava ishranom i unosom hranljivih materija, vitamina i drugih mikro i makro elemenata, mora da održi kondiciju, zdravlje, reproduktivnu sposobnost i normalno funkcionisanje celokupnog metabolizma dok sa druge strane pod pritiskom tehnologije proizvodnje mora da zadovolji potrebe proizvodnje mleka, farmerski gledano, ekonomske potrebe.

Samo pravilno izbalansiran obrok, može da zadovolji "obe strane". Pravila u balansiranju obroka prate potrebe muznih grla, fazu laktacije, ali i vegetacioni sled krmiva. Zato je zimska ishrana dosta složenija, u nedostaku ispaše i sveže krme, konzervirana hraniva su jedini izvor hranljivih materija, u tom pogledu se i zimski obrok od letnjeg razlikuje u razmeri pojedinih komponenti hraniva.

Seno je vrlo važno u zimskoj ishrani

Šta je zimska ishrana? Gledano iz ugla muznih krava, to je period kada nema sveže krme i ispaše, osnova je konzervirana sočna krma, najčešće silaža od kukuruza, koja za delotvorniji i efikasniji obrok zahteva dopunu. Tradicionalno, ali i onako kako to uslovi u našim krajevima dozvoljavaju, najbolja je dopuna u vidu lucerkinog sena, ili kabasta krma slama grahorica ili kukuruzovina.

Prelazak na ovaj režim ishrane treba započeti već početkom meseca novembra kako bi se muzna grla postepeno privikavala na seno, za koje struka kaže da treba minimalno biti ukomponovano sa 1/3 u obroku. Za veće količine pomuženog mleka i povoljan učinak na proces probave, preporučuje se u zimskom režimu izbalansirati obrok tako da se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50 % silaže i 50 % sena. Kod naših farmera važi pravilo da je silaža zamena za zelenu krmu tokom zime. Može li obrok bez sena? Naravno da može, ali u tom slučaju kod gore navedenih uzdržnih i proizvodnih potreba može se javiti problem u vidu narušavanja zdravstvenog stanja ili smanjenja proizvodnih karakteristika. Ishrana samo silažom, zbog njene karakteristike kiselosti, može da izazove razne metaboličke probleme i smanjenu proizvodnju mleka, stoga je dopuna kvalitetnim senom izrazito poželjna.

3 - 4 kg sena za svakih 100 kg težine krave

Biološki karakter proizvodnje mleka ne dozvoljava jednu univerzalnu količinu sena u oborku tokom čitave godine. Šta to znači u praksi? Ako rešimo dilemu zašto je seno naročito u zimskom periodu bitno u ishrani muznih grla, sledeće pitanje koje se nameće je koliko je to sena potrebno ukomponovati u obrok?

Uzdržne i proizvodne potrebe muznih grla variraju u odnosu na starost, zdravlje, kondiciju i sl, ali osnova je faza laktacije, proizvodnje mleka. Prateći faze laktacije, varira i odnos sena u oborku. Ako su muzna grla u proseku težine oko 500 kg, količina sena je oko 15 do 20 kg dnevno u obroku. Međutim prateći faze proizvodnje, kilogrami sena itekako variraju. Tokom laktacije i proizvodnje mleka 25% sena od ukupnog obroka je sasvim dovoljno da zadovolji potrebe kvaliteta mleka i potreba za hranljivim materijama. Dok za vreme zasušenja i manjim potrebama za belančevinama i procenat sena u obroku se povećava i do 50%.


Tagovi

Ishrana muznih krava Seno Kondicija krava Konzervirana hraniva Izbalansiran obrok Ekonomske potrebe


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje Hallooo... Ja sam sa farme nojeva u Paliću i od mog jednog jajeta mogu se najesti 6 osoba !