Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza vode
  • 01.01.2022. 15:00

Zašto je važno redovno analizirati vodu kojom se poji stoka?

Fiziološke potrebe, zdravlje, produktivnost, reprodukcija samo su neki od elemenata na koje direktno deluje voda kojom se stoka poji. Važi pravilo da po kvalitetu mora odgovarati onoj za ljudsku upotrebu. 

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 159
  • 55
  • 1

Stočarska proizvodnja je kompleksan proces uzgoja domaćih životinja koja se sastoji od organizacije prostora, štala, ishrane, mikroklimatskih uslova, zdravlja i svega onoga što može pozitivno ili negativno uticati na krajnji proizvod i ekonomičnost. Jedan od vrlo bitnih faktora u pogledu uzgoja i zdravstvenog stanja životinja, a kojem mnogi farmeri nažalost i ne predaju poseban značaj je voda kojom se stoka napaja.

Fiziološke potrebe, zdravlje, produktivnost, reprodukcija samo su neki od elemnata na koje direktno deluje voda kojom se stoka poji. Važi pravilo da po kvalitetu mora odgovarati onoj za ljudsku upotrebu. 

Da li je zaista tako na svim seoskim domaćinstvima, štalama, farmama, gazdinstvima i ko od farmera poseduje redovne uredne analize i nalaze o zdravstvenoj ispravnosti vode, pitanje je koje svako mora sam sebi da postavi. 

Potrebe i do 50 l po grlu

Prva zamisao i ideja za izgradnju štale, farme za uzgoj bilo koje vrste domaćih životinja, zahteva da se u startu reši vodosnabdevanje. Odabir pozicije ili lokacije buduće farme zavisi od postojanja izvora pitke vode za napajanje. Bilo da se radi o sopstvenom izvoru, bunaru ili povezivanje na postojeći vodovod, potrebno je uzeti u obzir njihove kapacitete. Potrebe za ovim resursom u visokoj proizvodnji domaćih životinja su ogromne pa tako krava u laktaciji pije i do 50 l vode dnevno.

Količina koju treba dati kravi određuje se prema količini suve materije koju unosi preko dnevnog obroka te uzrasta. Na primer, junad do prve godine života prosečno trebaju oko 20 l dnevno, a telad do prvog meseca oko 10 litara. Stoga je vrlo bitno znati kakvu vodu životinje piju.

So, ispravna voda i dovoljno čiste prostirke - šta sve treba stoci zimi?

Takođe, ona može predstavljati stalnu opasnost ako je zagađena, mikrobakteriološki neispravna i kao takva prenosi razne zarazne i parazitske bolesti. Posebno je opasno napajanje iz reka, potoka, ili laguna sa ustajalom vodom koja je vrlo često organski zagađena i može biti izvor patogenih mikroorganizama.

Opasnost od nitrita i nitrata

Voda sadrži određene organoleptičke, fizikalno-hemijske i bakteriološke parametre, a upravo njena zdravstvena ispravnost zavisi od maksimalnih koncentracijama i vrednosti tih parametara. Prvo zapažanje vidljivo okom su boja i mutnoća. Međutim, za određivanje drugih parametara potrebne su laboratorijske analize koje pokazuju koncentraciju amonijaka, nitrita, nitrata, hlorida, zatim elektroprovodljivost i njenu tvrdoću. Svi pobrojani parametri direktno utiču na zdravlje što se posledično odražava na produktivnost i najčešće na smanjeni prirast.

U pogledu zdravlja životinja najopasniji su nitrati i nitriti. Nitrati u prevelikim koncentracijama izazivaju teška oboljenja pa čak i smrt životinja. Nitriti u vodi su znak da je došlo do zagađenja iz otpadnih ili se neadekvatno radi postupak dezinfekcije. Određivanje azota u obliku amonijaka, nitrata i nitrita ima ogromno sanitarno značenje, obzirom da ova jedinjenja nastaju raspadom organske materije koja delovanjem bakterija sadrži azot. 

Naročito treba obratiti pažnju i obavezno raditi analize vode oko područja gde se odvija intenzivna poljoprivreda, gde su u upotrebi veštačka i prirodna đubriva.

Mikrobna zagađenja se mogu suzbijati i kontrolisati upotrebom raznih dezinficijensa. Hlorisanje, ako se obavlja pravilno i prema preporučenim dozama i sadržajnim uputama, može uspešno suzbiti mikrobna zagađenja. Redovne analize prvi su korak ka dobroj prevenciji i uspešnoj proizvodnji na farmi.


Tagovi

Kvalitet vode Stočarstvo Voda Hlorisanje Nitrati Nitriti Analiza vode Potrebe za vodom Krava u laktaciji Tov


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova lisica je istrebila mnoge kokošarnike u selu Neradovac, kod Vranja. Meštani je viđaju i kako danju paradira selom i niko joj ništa ne može.