Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Padajuće koze
  • 27.11.2017. 18:00

Zašto neke koze padaju kada se uplaše

Ovakvo ponašanje je bilo jako dugo neobjašnjivo - zašto se koze jednostavno "sruše" na zemlju i nekih 5-20 sekundi ostaju u ukočenom položaju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 6.403
  • 181
  • 0

Većina životinja, kada se nađe u neočekivanoj situaciji ili momentu kada su ugrožene, reaguju urođenim prirodnim instinktom, borbom ili jednostavno - daju se u beg. Ipak jedna vrsta koza poreklom iz Tenesija (SAD) reaguje na jedan sasvim neobičan, jedinstven način - jednostavno se ukoče i padnu na zemlju.

Zato i ne čudi što se često nazivaju padajuće koze, ukočene koze, malaksave koze, nervozne koze ili smrznute koze. Ovakvo ponašanje je bilo jako dugo neobjašnjivo, zašto se koze jednostavno "sruše" na zemlju i nekih 5-20 sekundi ostaju u ukočenom položaju.

Genetski poremećaj

Kada se ova situacija dogodi, reklo bi se da su koze "umrle od straha". Međutim, razlog takvom ponašanju je osobina uzrokovana naslednim genetskim poremećajem zvanim mytonia congenita, koja uzrokuje ukočenost i grčenje mišića tela, poznat i kao Tomsenov sindrom koza.

Tokom perioda dok su u ukočenom položaju koze su pri svesti i ne osećaju nikakav bol, jednostavno nakon par sekundi ustanu bez ikakvih posledica.

Uzrok je pretpljeni stres ili čak preveliko uzbuđenje pred ishranu. Intenzitet i učestalost ovakvog ponašanja nisu uvek isti i zavise od stepena kojem se jedinka prilagodila ovakvom stanju, kao i od starosti.

Poremećaju sklonije mlađe koze

Pojavi su mnogo sklonije mlađe koze, kod kojih se ovakvo ponašanje tokom dana može ponoviti i do nekoliko puta, dok se kod starijih jedinki ukočenost mišića smanjuje. Postoje i slučajevi kada na stres i uzbuđenje myotonia congenita nema efekta. Razlog je prilagodljivost starijih životinja i manji intenzitet delovanja ovog genetskog poremećaja. Zanimljivo je da ovaj poremećaj nije jedinstven samo za koze, takođe može biti pojava i kod ljudi, samo sa drugačijim ispoljenim efektima, ne kao kod koza.

Jako popularne koze

Padajuće koze su se prvi put pojavile početkom 19. veka, kada je i uočeno ovo neobično ponašanje. Tek stotinu godina posle je otkriven ovaj genetski poremećaj, a 1996. godine je otkriven i gen koji je uzrok ovoj pojavi.

Svakako je bilo jako zanimljivo, ali i vrlo frustrirajuće za poljoprivrednike, koji su uzgajali ovu vrstu koza zbog mesa, da prilikom malo jače buke, ili perioda hranjenja, kompletno stado padne na zemlju.

Danas se ovaj tip koze ne uzgaja u komercijalne svrhe, za proizvodnju mesa, nego ih većina farmera koristi kao atrakciju za posetioce ili se uzgajaju na farmama, gde se ova pojava prati i pokušava da se redukuje uzgojnim metodama i prilagođavanjem okolini.

Super zvezde imaju i svoj festival

Za ovu vrstu koza se može reći i da su prave "super stars", jer zanimljive video snimke, u kojima ukočene koze padaju na zemlju, zbog raznoraznih pojava, u proseku pregleda preko dva miliona ljudi. Takođe, bile su interesantne i kao predmet poznatog serijala "MythBusters". Izuzetno su cenjene, pa u znak ovoj neobičnoj pojavi na hiljade ljudi se se svake godine okupi u oktobru u Maršalu, gde se organizuje festival u znak padajućih koza.

Foto: Print Screen / YouTube


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer