Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuska jaja
  • 19.12.2020. 13:00

Zašto se na ljusci jajeta uočavaju naprsline i koji su razlozi tome?

Koji se sve defekti javljaju na ljusci jajeta i šta sve na to utiče stručnjak za stočarstvo PSSS Kosovska Mitrovica Kosovka Jakšić otkriva više u sledećem tekstu.

Foto: Bigstock/OlyaTropinina
  • 311
  • 286
  • 1

Кvalitet ljuske jajeta danas je najveća briga svih učesnika u živinarskoj proizvodnji, kako proizvođača konzumnih jaja, tako i proizvođača jaja za nasad. Da bi se poboljšao kvalitet ljuske jaja više pažnje mora da se posveti ishrani nosilja i njihovim potrebama u pojedinim hranjivim materijama, posebno mineralima i vitaminima, naglašava stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Kosovka Jakšić.

Velike pukotine

Pod ovim nedostatkom podrazumevaju se svi veliki lomovi i rupe na ljusci, odnosno probušena opna ljuske. Oko jedan do pet odsto od ukupno proizvedenih jaja ima ovaj defekt. Uzroci su starost kokoši, loša ishrana, slana voda, zarazni bronhitis, visoke temparature, mehanička oštećenja izazvana kljunovima i nožnim noktima kao i neredovno sakupljanje jaja.

Tankolinijska naprslina

Ovaj defekt se obično pojavljuje na širem delu jajeta i vrlo se teško otkriva. Dobro prosvetljavanje i lupkanje po jajetu mogu biti vrlo efikasni u otkrivanju naprsline. Obim pojave je je jedan do tri odsto. Uzroci pojave su ponovo starost kokoši, loša ishrana, zarazni bronhitis, slana voda, visoke temperature, ali i loša konstrukcija kaveza i neredovno sakupljanje jaja.

Zvezdasta naprslina

Ovaj defekt u obliku zvezde se često teško uočava jer je vrlo tanka naprslina, koja se od tačke udara zvezdasto širi. Obim pojave je jedan do dva odsto. Uzroci ovog defekta su kao i u prethodnom defektu. Jaja sa tankom ljuskom ili bez ljuske - procenat ovakvih jaja je od 0,5 do šest odsto. Uglavnom se ovakva jaja pojavljuju kod kokoši koja pronose, posebno kod kokoši koja su rano dostigle polnu zrelost.

Malim proizvođačima 30.000 pilića banatskog gološijana za očuvanje rase

Neke kokoši produže da nose jaja sa tankom ljuskom. Uzroci ovog defekta su: uznemiravanje kokoši, loša ishrana, slana voda, bolesti (infektivni bronhitis), ističe Jakšićeva.

Hrapava ljuska

Jaja sa ovim defektom imaju delove ljuske koji su grube strukture neujednačeno raspoređene po površini ljuske. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je manje od jedan odsto. Može biti više ovakvih jaja pri ranom pronošenju kao rezultat duple ovulacije, gde je jedno jaje bez ljuske, a drugo sa ljuskom kao šmirgl-papir. Uzroci su zarazni bronhitis, promene svetlosnog režima i nedostatak vode za napajanje.

Jaja deformisanog oblika

Ljuska ovakvih jaja se razlikuje od normalnog oblika. Tu pripadaju i jaja sa ravnim stranicama ili sa neravninama u obliku žljebova i rebara, kao i prevelika i okrugla jaja. Uzroci su zarazni bronhitis, stres, uznemiravanje i prenaseljenost.

Ravnostrana jaja

Obično se kaže da su jaja ravnostrana kada je deo ljuske ravan ili zasečen, a ostali deo naboran. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je jedan odsto od ukupne proizvodnje. Jaja sa takvim defektom nose kokoši u ranoj fazi nosivosti, a mogu biti rezultat dvostruke ovulacije. Uzroci su zarazni bronhitis, uznemiravanje i stres, prenaseljenost i promene u svetlosnom režimu.

Uticaj boje svetlosti na razvoj živine u tovu i proizvodnji jaja

Kako smo ranije pisali, svetlost preko boje, intenziteta i perioda osvetljenja deluje različito na razne fiziološke procese. U suštini radi se o tome da odgovarajuće boje i intenzitet svetla deluju na hormonsku aktivnost i fiziološke promene koje se mogu odraziti na dobar prirast ili dobru nosivost jaja.

Jaja sa pokrivenom pukotinom

Jaja sa ovim defektom ljuske imaju žljebove i neravne površine ljuske zbog nepravilnog deponovanja kalcijuma. Uglavnom se nalaze na šiljastom kraju jajeta. Ovaj defekt nastaje u poslednjim satima svetlosnog perioda ili u prvim satima mraka. Postotak jaja sa ovim defektom povećava se sa uzrastom kokoši, tako da kokoši u 35. nedelji nose jedan odsto a u 60. nedelji i do devet odsto takvih jaja. Mogući uzroci su stres, uznemiravanje, program osvetljavanja, prenaseljenost i bolesti.

Bubuljičasta ljuska

Bubuljice su male grudve kalcifikovanog materijala na ljusci koje mogu da se slome bez oštećenja ljuske. Neke od njih kada otpadnu ostavljaju male rupice na ljusci. Uzroci su uzrast kokoši, loša ishrana i bolesti. Jaja snešena u popodnevnom periodu imaju bolji kvalitet ljuske u odnosu na jutarnja. Glavni izvor kalcijuma u hrani nosilja je sitno mleveni krečnjak, kreda.

Formiranje ljuske se odvija tokom noći kada kokoške manje ili uopšte ne konzumiraju hranu, pa potrebe u kalcijumu nisu dovoljno podmirene, naglašava stručnjak za stočarstvo Kosovka Jakšić PSSS Kosovska Mitrovica.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ljuska jajeta Defekti ljuske jajeta Kosovka Jakšić Loša ishrana živine Nosivost Starost kokošaka Polna zrelost kokošaka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...