Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 31.12.2018. 15:30

Zašto su belančevine značajne za pravilnu ishranu goveda?

Kao sastojak hrane, belančevine nisu samo osnovna materija za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije.

Foto: Pixabay / Hans
  • 363
  • 62
  • 0

Prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Dragana Radosavljevića, organizam životinja se neprekidno troši - u njemu se odvijaju stalni procesi oksidacije. Da bi se ti procesi održali na nivou fizioloških potreba, organizmu je redovno potrebna hrana. Radosavljević napominje da poremećaj u tom sastavu i odnosu dovodi i do poremećaja u funkcijama.

Nepotpuna ishrana kod životinja može da uzrokuje patološka stanje

Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve izraženije su razne nepravilnosti u ishrani stoke. Uglavnom imamo slučaj da životinje hranom ne dobijaju u dovoljnim količinama samo neke sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja ili smanjenja produktivnosti. Takva nepotpuna ishrana se ne primećuje odmah, nego kroz određeno vreme dolazi do pojave i patoloških stanja. U praksi se neretko sreću pojave nedovoljne ishrane u odnosu na sadržaj u hrani belančevina.

Količine belančevina ne smeju biti ni prevelike ni premale

Kao sastojak hrane belančevine  za izgradnju životinjskog tkiva, već one služe i kao izvor energije. Zato životinjski organizam mora da primi sa hranom 20%, pa i više, sirovih belančevina odgovarajućeg aminokiselinskog sastava. Količine belančevina u hrani ne smeju biti ni prevelike ni premale. Preobilna ishrana belančevinama nije ni racionalna ni rentabilna.

Hormonska i enzimska delatnost organizma zavise od belančevinske ishrane

Ipak, mnogo veći značaj ima nedovoljna ishrana belančevinama. Nedostatak belančevina dovodi do stvaranja kržljavih mladunaca, smanjuje imunogene sposobnosti organizma, kao i mogućnost regeneracije oštećenih tkiva. Osim toga, i hormonska i enzimska delatnost u organizmu zavise od belančevinske ishrane. Prema tome, sprečavanje svih pomenutih nepravilnosti sastoji se u davanju životinjama, u okviru obroka, dovoljnih količina belančevina.

Intenzivna stočarska proizvodnja povećava rizike od nepravilne ishrane i bolesti

Intenziviranjem stočarske proizvodnje i željom za što većom produktivnošću domaćih životinja, sve više dolaze do izražaja razne nepravilnosti u ishrani stoke. Načešći slučaj da životinje tokom ishrane budu uskraćene za neke važne sastojke, čiji nedostatak dovodi do oboljenja životinja, ili smanjenja produktivnosti. Ovakva nepotpuna ishrana ne zapaža se odmah, već kroz određeno vreme kada je bolest već uznapredovala i zahteva veterinarsko lečenje.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Govedarstvo Goveda Ishrana Belančevine Dragan Radosavljević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta