Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna goveda
  • 14.11.2023. 07:30

Zašto su hibridi goveda bolji za tov?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju ukrštanjem tovnih i mlečnih rasa. Njihova prednost se ogleda u boljem korišćenju hrane i većom efikasnošću tova.

Foto: Depositphotos/wedge
  • 124
  • 26
  • 0

Dobri poznavaoci kažu da je govedina kao vino. Kvalitet i karakteristike mesa zavise od geografske širine na kojoj se goveda uzgajaju, ishrani, stepenu iskorišćenosti hrane, načinu držanja, ali i od rase.

Razvijaju bolju mišićnu masu

U svetu postoji preko 250 rasa goveda, a najcenjenije meso ima japanski Vagi (Wagyu) jer se ono odlikuje izuzetnom mramoriranošću. Što je bolja prožetost mesa sa masti to je viša cena. U Evropi se za tov najviše uzgajaju: aberdin angus, šarole, limuzin, hereford, belgijsko plavo goveče, pijemont. Veoma često se na našem području koristi simentalac. Svaka od njih se odlikuje nekom prednošću.

Meso angusa je masnije i ima nešto jači ukus, a životinje brzo dobijaju na težini. Kod pijemonta meso ima manji sadržaj masti, a više proteina. Simentalac je cenjen jer se odlikuju kombinovanim osobinama i telad sa mlečnih farmi, od mlečnih linija, se bolje tovi nego od mlečnih rasa. Izrazito mišićave su hereford i belgijsko plavo goveče. Prednost svih je što bolje iskorišćavaju hranu i stvaraju mišićnu masu.

Zašto su hibridi bolji?

Popularnost u tovu imaju hibridi koji nastaju ukrštanjem tovnih i mlečnih rasa. Njihova prednost se ogleda u boljem korišćenju hrane i većom efikasnošću tova. Za isti prirast je potrebno manje hrane nego kod čistih rasa. Kod klanja je veći udeo mesa.

Za ukrštanje je potrebno pažljivo odabrati koje i kakve životinje ukrštamo. Hibridi mogu da budu od dve, a najbolje kada potiču od mešanja tri rase. U praksi se pokazalo da najbolju telad za tov daju krave koje su hibrid mlečne i kombinovane rase, a oplođene su mesnom kao što je aberdin ili hereford. Muška telad su izuzetno cenjena kada je u pitanju tov, njihovo meso je traženo u industriji prerade. Dnevni prirast može da bude i 1.800 grama. Osim aberdina, dobre očinske su simentalac, šarole, limuzin. Simentalski očevi daju telad koja su pogodnija za ekstenzivni tov.


Tagovi

Tov goveda Rase tovnih goveda Govedina Hibridi tovnih goveda Ishrana bikova Vagju


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.