Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 27.11.2018. 14:15

Zašto su vitamini neophodni holštajn kravama u zimskom periodu?

"Visokoproduktivnim kravama treba u svakom smislu obezbediti uslove koji će pratiti sve njene funkcije. Ti vitamini tome i služe, da povećaju produktivnost mleka i ojačaju reproduktivno zdravlje krave", ističe Milovan Jakovljević iz Orašca.

Foto: Julijana El Omari
  • 473
  • 31
  • 1

Milovan Jakovljević, jedan od najpoznatijih stočara mlečnog govedarstva u opštini Aranđelovac trenutno u svojoj štali ima preko 50 grla goveda holštajn rase, od toga oko 30 krava koje svakog dana daju prosečnoa po 25 litara mleka. Na šta treba obratiti pažnju kad je u pitanju ishrana holštajn krava u zimskom periodu i zbog čega ona igra najvažniju ulogu u čitavom procesu proizvodnje, pitali smo upravo stočara iz Orašca.

"Treba im pored redovne ishrane dati i vitaminsku smešu, prvenstveno zbog izražajnijeg estrusa kod krava. Lakše i brže ostaju steone. U toj smeši nalazi se kompleks B vitamina AD3, E, zatim tu je i bakar, jod, selen i drugi hranljivi elementi. Ti vitamini se jednako daju i leti. Čim one u sebe unose te komplekse vitamina, njihova krvna slika je dobra i goveče je zdravo, a kad je zdravo ostaje lakše steono i daje dosta mleka, a i zime se lakše podnose. Ova ishrana se primenjuje prvenstveno zbog njenog reproduktivnog zdravlja, jer što pre ostane steona, to će pre obnoviti laktaciju, a kad ima mleka ima i zarade", objašnjava Jakovljević, u selu poznatiji kao Mika.

Krave ne mogu da unesu dovoljno vitamina preko hrane

Iako ima osam hektara svoje zemlje, uzima dodatno pod zakup. Gaji sve ratarstke kulture potrebne za ishranu goveda uz svu potrebnu mehanizaciju i objekte prilagođene za čuvanje. Iako sve vitamine, gore nabrojene, krava unese preko hrane, ta količina često nije dovoljna da prati proizvodnju mleka, kvalitet i kvalitet zdravlja same životinje.

Mika
Jakovljević ima preko 50 grla goveda holštajn rase

"Senažu pripremam i zavijam u foliju. Spremam silažu, dajem im sena i malo koncentrata. Sam pravim koncentrate od svojih žitarica i dodajem premikse. Stučnjaci su mi pokazali da pored ove kabaste i koncentrovane hrane moram svojim kravama da obezbedim i vitamine koje one jednim delom izlučuju kroz svoje mleko, a drugim koriste za svoju fizičku kondiciju. Visokoproduktivnim kravama treba u svakom smislu obezbediti uslove koji će pratiti sve njene funkcije. Ti vitamini tome i služe, da povećaju produktivnost mleka i ojačaju reproduktivno zdravlje krave", naglašava Jakovljević.

Ishrana krava: Izbegavajte smrznutu silažu

Opšti uslovi držanja jednako važni kao ishrana

Ovaj poljoprivrednik iz Orašca svoja goveda drži u vezanom sistemu, sa poluotvorenim tipom štale, čije su bočne strane u toplijem periodu zbog dobre provetrenosti otvorene, a u zimskom pritvorene ciradom. Opšti uslovi držanja jednako su važni kao i ishrana u zimskom periodu.

"Uvek vodimo računa o higijeni krava i štale. Prostiremo prostirke slame da im uvek bude suvo i da one same budu čiste. To je važno i zbog mikrobiologije mleka. Koristimo još dezifekciono sredstvo za pranje vimena za predmužu, pa dok jednoj namažemo, drugoj skidamo ubrusom i na taj način čistimo vime od razne prašine i mikroba", ističe Jakovljević.

Muženje
Vodi se raćuna o mikrobiologiji mleka

Iako ovaj poljoprivrednik ne nalazi značajne razlike između letnje i zimske nege holštajn krava, kaže da ipak treba da postoji malo veća pažnja vlasnika u ovom periodu, kako bi njegova goveda imala svo neophodne uslove, a njihova mlečna produktivnost samo uzlaznu putanju.


Tagovi

Holštajn krave Mleko Vitamini Ishrana krava zimi Milovan Jakovljević Orašac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao