Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje pilića
  • 08.06.2016. 18:00

Zatvorena velika farma pilića u Francuskoj!

Francuska je najveći proizvođač jaja u Evropi. Međutim, kada je reč o velikim proizvodnim količinama - stvari ponekad izmaknu kontroli.

Foto: EEL_Tony/bigstockphoto.com
  • 1.004
  • 43
  • 0

U Francuskoj je nedavno zatvorena farma s čak 200.000 kokošaka u intenzivnom uzgoju (koja je dnevno proizvodila 160.000 jaja) i 150.000 pilića u kavezima.

Na toj farmi su zavladali strašni sanitarni uslovi jer zbog finansijskih problema kompanija nije imala dovoljno zaposlenih: mnoge kokoške su izgubile perje ili imale parazite, pa su čak jele i uginule kokoške.

Francuska je najveći proizvođač jaja u Evropi. Samo u 2014. godini ta zemlja je proizvela 14,8 milijardi jaja. 68% kokošaka se drži u kavezima, 25% u zgradama na otvorenom i 7% na zemlji u zatvorenim prostorijama. Prosek držanja kokošaka u kavezima u Evropi iznosi 56%.

Trend gajenja kokošaka u EU

Pomenuta farma je isporučivala jaja velikoj kompanij Avril koja je nakon incidenta otkazala saradnju. "Avril" otkupljuje proizvode od 27.000 stočara i snabdeva semenom 100.000 poljoprivrednika. Svojom finansijskom granom podstiče razvoj preko 100 preduzeća.

Zanimljiva činjenica je i to da je jedan od dvojice direktora te kompanije Gzavije Bela koji je istovremeno i predsednik najvećeg seljačkog saveza FNSEA i potpredsednik evropske COPA-e.

Foto: EEL_Tony/bigstockphoto.com


Tagovi

Jaja Pogon Copa FNSEA Gajenje pilića


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃