Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanja svetskih univerziteta
  • 21.04.2017. 20:00

Zavidna inteligencija domaćih životinja

Mnoga istraživanja prestižnih svetskih univerziteta pokazala su da određene domaće životinje pokazuju zavidan nivo inteligencije!

Foto: Karen Murdock, Flickr Međutim, konje često ne svrstavaju u rang najinteligentnijih životinja, velik
  • 3.651
  • 383
  • 0

Prvobitno stanište je za svaku životinju prirodno okruženje u kome može da iskaže svoj puni potencijal. Mnoga istraživanja prestižnih svetskih univerziteta pokazala su da određene domaće životinje u takvim uslovima pokazuju zavidan nivo inteligencije. To je vrlo teško da se primeti u stresnim uslovima na farmama.

Svinje igraju video igre

Eksperiment iz 1990. godine sa Univeziteta Pensilvanija doveo je svinje na top mesta inteligentnih životinja, pa se smatraju najpametnijim od svih domaćih životinja. Svinje su vrlo uspešno naučile da pomeraju kursor na video ekranu svojim njuškama i tako pravile razliku između poznatih slika i onih koje vide prvi put. "New York Times" je izveštavao o istraživanjima koja su pokazala da su svinje naučile da koriste odraz u ogledalu kako bi pronašle hranu.

Dokazano je i da vrlo brzo usvajaju veštine, kopiranjem ponašanja jedna od druge. Zato, kada sledeći put vidite svinje onako blatnjave u boksu, naizgled zbunjeno stojeći ili valjajući se po blatu, setite se da treningom mogu da naučei da rešavaju složene probleme poput sklapanja slagalice.

Krave stvaraju prijateljstva

Ukoliko ste u prilici da se nađete pored krava na polju ili farmi - jako brzo će vas zapamtiti. Istraživanja su pokazala da krave imaju jako dobro pamćenje, posle dugog perioda jako dobro prepoznaju lice osobe. Nepogrešive su u pamćenju stvari, poput mesta hrane, pojilica i slično. Ako im date ime, vrlo brzo nauče da se odazivaju i da reaguju na pomen tog imena.

Na nekim farmama u Norveškoj istraživanja su pokazala da krave mogu da formiraju prijateljstva. Nivo stresa, depresivnog ponašanja i manja proizvodnja mleka je mnogo veća kada se jedinke ili grupe odvoje jedne od drugih, a prethodno su većinu vremena provodile zajedno.

Smatra se da, u odnosu na druge domaće životinje, krave pokazuju najveći stepen osećaja prema svojim teladima, koja, ukoliko se odvoje od majke, pokazuju znakove depresije.

Međutim, najzanimljivi su znakovi mimike, koje određene grupe krava pokazuju, naročito u polju, a ti znakovi ostale krave dovode do mesta sa hranom.

Konji reaguju na određene simbole

Stara arapska poslovica kaže da je konj božiji dar čoveku. Zaista, od svih domaćih životinja, poseban odnos postoji između čoveka i konja. Iako je mozak konja veličine krompira, sposoban je da reaguje na određene pojave, a uz pomoć trenera - čoveka vrlo lako stvara komunikaciju sa ljudima.

Foto: Karen Murdock, Flickr

Međutim, konje često ne svrstavaju u rang najinteligentnijih životinja, velikom zaslugom konja poznatog kao "Pametni Hans". Naime, bio je poznat u svetu, jer je uspešno rešavao jednostavne matematičke radnje sabiranja, tako što je na prikaz matematičkog izraza reagovao udaranjem kopita o tlo. Međutim, kasnije se ustanovilo da ga je trener suptilno navodio na odgovore.

Novije studije i istraživanja su pokazala da ipak bez ikakvog kontakta sa čovekom, konji vrlo dobro reaguju na postavljene simbole, konkretno na primeru toplote i hladnoće. Eksperiment iz Norveške je pokazao da konji pri hladnom vremenu biraju simbol za koji su prethodno dobijali ćebe, a pri toplijim danima simbol za vodu.

Pačići najinteligentnije životinjske bebe

Koze međusobno komuniciraju po blejanju. Istraživanjem je dokazano da će majka koza prepoznati poziv specifičnim blejanjem njenog potomstva, koje uspostave prvi dan nakon rođenja.

Smatra se da živina od svih domaćih životinja ima najmanji nivo inteligencije.

Časopis "Animal Contigion" početkom ove godine je objavio nekoliko teorija i istraživanja koja su pokazala da pilići imaju sposobnost biranja šta je najbolje za njih u zavisnosti od situacije, pokazivajući privrženost svojoj grupi i iskazujući visok stepen empatije. Za starije jedinke, koke nosilje, smatra se da mogu da prepoznaju preko 100 različitih lica jedinki ne samo svoje vrste.

Stručnjaci sa Univerziteta Oksford zaslužni su za to što se smatra da su mladi pačići najinteligentniji od svih "beba" domaćih životinja. Sa 47 pačića starih samo jedan dan dokazali su da su u stanju prvi dan života da prepoznaju oblike, boju i predmete, koje posle, sa pet dana i nakon mesec dana života, vrlo lako prepoznaju i reaguju baš onako po redosledu, kao i prvi dan života.

Kako svinja rešava slagalicu, pogledajte u videu:

Foto: Kristýna Žikovská / Flickr

Video: Nicolle von Eberkopf / Youtube


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.