Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje ovaca
  • 07.06.2016. 12:00

Završava se sezonsko šišanje ovaca

Mnogi ovčari završavaju strižu ili šišanje ovaca.

Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com
  • 1.493
  • 184
  • 1

Mnogi ovčari završavaju strižu ili šišanje ovaca. Ovce se šišaju najmanje jednom godišnje, iako neki (retki) ovce šišaju dva puta. U zavisnosti od temperatura vazduha i vremenskih prilika, striža ovaca traje od sredine aprila do početka juna.

U nekim krajevima šišanje se obavlja kasnije, u junu i traje sve do jula. Vreme početka striže ovaca zavisi i od brzine rasta nove vune. Ukoliko nije porasla nova vuna, a to zavisi od više faktora, pre svega od ishrane i starosti životinje, šišanje je mnogo teže. Taj posao se obavlja ručnim ili električnim makazama.

Ručnim makazama, gotovo je nemoguće ošišati ovcu ako vuna nije "porasla". U velikom stadu prvo se šišaju ovnovi i jalove ovce, jer im vuna pre "poraste", a zatim ovce koje su se jagnjile, objašnjava agronomski stručnjak, Bernarda Kasunić.

Paziti da ne povredite ovcu

Jedan od mladih odgajivača ovaca savetuje kako pravilno ošišati ovcu: "Ovca se postavlja u sedeći položaj, na trticu, i počinje da se šiša gornja strana vrata i ispod uha. Striža se nastavlja na desnu plećku i desnu stranu trbuha, pa ispod stomaka. Zatim polegneš ovcu i ošišaš desni but i rep, a potom vratiš ovcu u sedeći položaj i ošišaš levu stranu vrata i ispod vrata, pa pređeš na levu plećku i levu stranu stomaka. Na kraju se ošiša levi but i šišanje je gotovo".

Striža električnim makazama obavlja se slično kao i kod ručne tehnike, ali se na taj način smanjuje mogućnost povređivanja ovaca. Ukoliko se kod šišanja električnim makazama pažljivo prati linija tela, nema opasnosti od posekotina. Kod obe tehnike striže posekotine su moguće, naročito ako je životinja uplašena i uznemirena, ističe Kasunić.

U video prilogu prikazano je šišanje ovaca.

Video: Vinko Sičaja, Foto: Myriams-Fotos/pixabay.com


Tagovi

Šišanje ovaca Postupak šišanja ovaca Striža ovaca


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.