Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 23.06.2016. 18:00

Zbog čega kasni vakcinacija zaraženih goveda?

U Srbiji je do danas uništeno ukupno 198 grla zaraženih virusom koji izaziva bolest "kvrgave kože", dok je naknada isplaćena vlasnicima za 56 uspavanih goveda.

  • 953
  • 46
  • 0

"U Srbiji je do danas uništeno ukupno 198 grla zaraženih virusom koji izaziva bolest "kvrgave kože", dok je naknada isplaćena vlasnicima za 56 uspavanih goveda i oni su dobili više od šest miliona dinara", izjavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

Šta je sprečilo vakcinaciju goveda?

On je istakao da se trenutno za 180 grla u Srbiji sumnja da je zaraženo tom virusnom bolešću koja se ne prenosi na ljude i isključivo napada goveda. "Vakcinacija goveda na području koja su proglašena zaraženim sa 50.000 vakcina koje je odobrila Evropska unija još nije počela zbog tehničkih problema, ali te vakcine su stigle i očekujemo da će vakcinacija početi od subote 25. juna", naglasio je Glamočić.

Glamočić koji je i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), dodao je da je nabavljeno još 400.000 vakcina i da bi od naredne nedelje trebala do počne vakcinacija i tim dozama. Takođe je naglasio da je dobro što je bolest za sada stavljena pod kontrolu, podsetivši da je u tri okruga proglašena zaraza bolesti "kvrgave kože" i to u Pčinjskom sa 306 grla, Zaječarskom sa 47 grla i Jablaničkom sa 25 grla, a ugroženo je 57 gazdinstava.

I dalje se apeluje na farmere u Srbiji da ukoliko kod goveda primete znakove ove bolesti odmah prijave nadležnoj veterinarskoj stanici kako bi moglo da se brzo reaguje, jer period inkubacije te zarazne bolesti traje 28 dana. Prema Glamočićevim rečima stočari ne treba da se boje štete zbog ubijanja životinja, jer će dobiti nadoknade za koje je Vlada Srbije već obezbedila novac.

Uključilo se i Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Srbije formiralo je Koordinacioni tim Uprave za vojno zdravstvo i Operativni tim Centra veterinarske službe za praćenje i suzbijanje širenja bolesti goveda "kvrgava koža", a 20 oficira vojne veterinarske službe sa pripadnicima MUP-a i civilnim veterinarskim inspektorima kontrolisaće promet životinja na terenu. Timovi su formirani na osnovu zahteva Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa, a sarađuju sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Izvori

beta.rs


Tagovi

Vakcinacija goveda Bolest kvrgave kože Farmeri Veterinarske službe