Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH
  • 23.09.2015. 12:20

Zbog izvoza mesa BiH će zanavljati stočni fond

Zbog bescarinskog izvoza mesa u Tursku, izvoz mesa i mesnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prvih pet meseci ove godine skočio je čak 74,1 odsto u odnosu na isti period lane, a to iziskuje zanavljanje stočnog fonda.

Foto: depositphotos.com
  • 159
  • 5
  • 0

Zbog bescarinskog izvoza mesa u Tursku, izvoz mesa i mesnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prvih pet meseci ove godine skočio je čak 74,1 odsto u odnosu na isti period lane, što iziskuje planski rad na zanavljanju stočnog fonda, smatraju poljoprivrednici.

Samo u julu mesecu zaklano je 11.589 grla goveda, od čega je najviše bikova - gotovo sedam hiljada, što je u odnosu na isti mesec prethodne godine rast od čak 332 odsto, prenose Nezavisne novine.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju i ogroman rast od 218 odsto, kada je u pitanju broj zaklanih krava, ali i junica od 27 odsto. Pored toga, u julu ove godine došlo je i do rasta broja zaklanih ovaca, i to 0,86 odsto, kao i živine 19 odsto, dok je broj zaklanih svinja smanjen za 16,27 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Agencija za statistiku BiH saopštila je da je vrednost izvezenog mesa i mesnih prerađevina u prvih pet meseci ove godine iznosila 41,9 miliona KM, što je 21,43 miliona evra, dok je u istom prošlogodišnjem periodu iznosila 24,1 milion KM.

Pozitivni efekti za domaću poljoprivredu

Bescarinski izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku doneo je brojne pozitivne efekte po domaću poljoprivredu, ali donosi i realnu opasnost od pustošenja farmi u toj zemlji, ukoliko se ne bude planski radilo na zanavljanju stočnog fonda, smatraju poljoprivrednici, a prenose Nezavisne novine.

Nedostaje teladi za tov

Uz to, ističe se da je u BiH prisutan hroničan problem nedostatka teladi za tov, pa su zbog toga stočari prinuđeni da ih uvoze. "Farme kod nas mahom imaju muzna grla holštajn rase, čiji potomci nisu baš pogodni za tov, jer je to izrazito mlečna rasa", kazao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Stojan Marinković i dodao da bi sada bilo interesantno stimulisati nabavku kvalitetno priplodnih junica simentalske rase.

Zanavljanje stočnog fonda potrebno je i po mišljenju predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - stočara RS, Vladimira Usorca, mada smatra i da bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku i ovoliki skok broja zaklanih goveda, neće ugroziti stočni fond u BiH. "To samo može da pospeši tov, kog bi svakim danom trebalo da bude sve više. Samo je pitanje da li želimo da radimo, a cena je gotovo ekonomska u tovu junadi 4,8 KM plus PDV", rekao je Usorac.

Pokrenut će se i ratarstvo

Prema njegovim rečima, mnogi poljoprivrednici se sada bave tovom junadi, što je garancija da će se u BiH opet zaposliti ratarstvo, jer, kako je rekao, nema tova bez ratarstva. "Prema tome, smatram da je ovo životna šansa BiH, da bar nešto krene i da se radi", istakao je Usorac, a navedeno je u tekstu.

Foto: depositphotos.com; harodlmuc


Izvori

Tanjug


Tagovi

BiH Izvoz mesa Turska Govedina Domaća poljoprivreda Zanavljanje stočnog fonda Ovce Krave Živina Pustošenja farmi Nedostatak teladi Stojan Marinković Priplodne junice Vladimir Usorac Ratarstvo