Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 06.12.2015. 09:00

Zbog jeftinog uvoznog mesa, tov svinja - neisplativ

Jeftino uvozno meso čini naše proizvođače nekonkurentnima, pa je u ovom momentu tov svinja neisplativ. Naš sagovornik i pored izazova u poljoprivrednoj proizvodnji sa kojima se susreće svaki proizvođač, poziva ljude da se vrate na selo.

Foto: depositphotos.com
  • 684
  • 207
  • 0

Stočarsku proizvodnju gotovo je nemoguće organizovati i učiniti isplativom bez ratarske proizvodnje. Pitanje je da li se više isplati prodavati pšenicu i kukuruz ili ih koristiti za tov svinja. Nestabilna i niska cena tovljenika, prema mišljenju proizvođača, ukazuje na to da se tov svinja ne isplati.

Jovan Bratin Stefanović iz mesta Pavlovice, koje se nalazi između Vrdnika i Rume, na svom domaćinstvu gaji ratarske useve na 12 ha, koje uglavnom koristi za ishranu tovljenika i mangulica. Kaže da je prinosima u ratarstvu zadovoljan ali da je tov svinja neisplativ. "Postigao sam prinos od 4 tone po jutru pšenice i 7 tona p jutru kukuruza i zadovoljan sam. Tovom belih svinja nisam zadovoljan. Imam šest belih tovljenika koji su pojeli kukuruz, soju i na kraju mene. Drugačije sam zamišljao da će ići. Cena je 125 din/kg, ali ako odmah želite novac, cena je 115 din/kg žive mere. Kada sve stavite na papir, čist gubitak", kaže Stefanović.

Jeftino uvozno meso uništava domaće stočarstvo

Kako je jeftino uvozno meso ugrozilo domaće stočarstvo, Stefanović razmišlja da li u budućnosti da nastavi da se bavi tovom belih svinja. "Uvozimo meso iz hladnjaka prodavnica Evropske Unije. Od čega su te paštete koje se kod nas prodaju za 24 dinara? I drugi proizvođači, moji prijatelji, koji se bave tovom svinja imaju problem sa prodajom. Nema kupaca", objašnjava ovaj proizvođač. On se pita da li je možda bolje prodavati kukuruz i pšenicu, umesto njihove upotrebe za tov svinja. Kaže da je vodio evidenciju o troškovima i kada se sve sabere i oduzme, troškovi su veći od prihoda.

Gajenje mangulica je isplativije

Mangulica je naša autothona rasa svinja, koja se sve zastupljenija u različitim delovima naše zemlje. O gajenju mangulica i zaradi od njih, iskustvo našeg sagovornika je pozitivno, za razliku od tova belih svinja."Gajenje mangulica ne zahteva previše brige, ali ipak nije ni tako jednostavno kako se priča. Sada imam nerasta, tri krmače i osam prasadi. Pre neki dan sam prodao šest prasadi po ceni od 50 evra po komadu, što mislim da je dobro. Svako prase je imalo po 20kg. Nema problema sa prodajom", zaključuje Stefanović.

Srbija se mora okrenuti poljoprivredi

Jovan je odlučio da se iz Novog Sada vrati u svoje rodno mesto. I pored lošeg iskustva u tovu svinja, želeo je da pošalje poruku ljudima koji imaju imanje da se vrate u svoja rodna sela. Jovan smatra da se Srbija mora okrenuti poljoprivredi. O motivima svog povrataka na očevo imanje kaže: "U selu Pavlovice živi 300 stanovnika u 120 domova. Ove godine 14. maja sam odlučio da se vratim i za to postoji više razloga. Najvažniji je da obnovim devastirano očevo imanje. Hteo sam da pobegnem iz grada. Kada se bavite poljoprivredom, stvarate nešto novo i kada se okrenete ostaje nešto iza vas. Čovek dobije osećaj slobode." Za uspešno bavljenje poljoprivredom, Stefanović kaže da je potrebno da budete krupan proizvođač, a kao velike probleme poljoprivrednih proizvođača, istakao je subvencije i slabo udruživanje poljoprivrednika.

Foto: depositphotos.com;Stramyk


Tagovi

Jovan Bratin Stevanović Pavlovice Tov svinja Mangulice Ratarstvo Povratak na selo Uvoz mesa


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao