Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 09.09.2016. 08:00

Zbog problema u mlekarstvu prodao krave

Zbog problema u mlekarskoj proizvodnji Srđan Vojnov, stočar iz Ilandže, prinuđen je da smanji brojno stanje krava, jer kako kaže, bolje je da ih proda nego da ih vozi u klanicu.

  • 2.276
  • 110
  • 0

Priča o stočarskoj proizvodnji Srđana Vojnova, iz Ilandže, počinje krajem prošlog veka kada je ovaj domaćin nabavio jednu junicu sa farme u Kovačici. Danas on ima ozbiljnu proizvodnju mleka koja se zasniva na holštajn-frizijskoj rasi, a odnedavno se bavi i tovom bikova simentalske rase. Mada na njegovoj farmi, na prvi pogled, sve izgleda sređeno "kao pod konac", kako tvrdi situacija nije nimalo ružičasta. Zbog problema u stočarskoj i mlekarskoj proizvodnji Vojnov je prinuđen da smanjuje brojno stanje krava jer kako kaže bolje je da ih proda nego da ih vozi na klanje.

Opšta slika - nema velikog smanjenja broja stoke

I dok kod Srđana "ne cvetaju ruže", čini se da na teritoriji južnog Banata nema negativnih trendova barem kada je reč o broju umatičenih grla, ističe savetodavac iz oblasti stočarstva u pančevačkom Institutu "Tamiš" Nikola Stanisavljević. On kaže da ove godine nema nekog drastičnog pada brojnog stanja goveda, a to se naročito odnosi na umatičena grla čiji vlasnici ostvaruju prava na državne subvencije.

Stočari prinuđeni na drastično smanjenje troškova

Zbog loše situacije u srpskom mlekarstvu, stočari su ipak primorani da na razne načine smanjuju troškove. A uzimajući u obzir da Banat obiluje pašnjacima i Srđan Vojnov je odlučio da itekako iskoristi tu pogodnost. Njegova grla idu na pašu tokom čitave godine, ali ujutro pre nego što krenu na pašu i kada se sa paše vrate krave dobijaju koncentrovanu hranu.

Kvalitet uvek ispred kvantiteta

Kako kaže Vojnov u njegovoj proizvodnji se oduvek išlo na kvalitet, a ne kvantitet. Tako da se mlečnost kreće i do 40 litara po grlu u idealnim uslovima. I dok uspeva da ostvari zadovoljavajuću mlečnost Srđan navodi da je, takođe, zadovoljan i cenama mleka. O tome s kojim se sve problemima suočava ovaj domaćin, ali i ostali govedari u tom delu Srbije, te kako se stočari dovijaju i bore za opstanak mlekarske proizvodnje pogledajte opširnije u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Krave Bikovi Stočarstvo Mleko Govedarstvo Južni Banat


Partner

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

467


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 426

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete