Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja u Srbiji
  • 20.09.2019. 18:00

Zbog uvoza svinjetine, domaći stočari teško opstaju na tržištu

Oko milion svinja, u vidu svežeg i zamrznutog mesa, uvezeno je u toku prošle godine u Srbiju, što ide na štetu domaćim proizvođačima, navode agrarni stručnjaci.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 329
  • 107
  • 0

Domaći stočari suočavaju se sa velikim problemom, koji stvaraju megamarketi prodajom mesa nedovoljno dobrog kvaliteta ucenjujući klaničare da davanjem određene količine robe za džabe plate ulazak mesa u vitrine megamarketa, a ta roba im se isplaćuje ponekad i sa zakašnjenjem od 100 dana. Najveći gubitak u tom procesu snose stočari, pišu Novosti.

Kuga uticala na cenu svinjetine: Srbija i dalje uvozi velike količine mesa

Klaničari odlučuju o otkupnoj ceni

Agrarni stručnjaci, u razgovoru za taj list, rekli su da veliki problem stvara to što u našoj državi nema pravog tržišta već, kako navode, klaničari odlučuju o otkupnoj ceni mesa i uvoze jeftiniju robu. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, kažu, mali stočari i male klanice imaće problem, kada je u pitanju opstanak na tržištu.

Sagovornici tog lista ocenjuju da je davanje subvencija bio dobar potez Ministarstva poljoprivrede. Međutim, poručuju, poželjno bi bilo da se ograniči uvoz svinjetine kako bi proizvođači u Srbiji mogli da opstanu na tržištu.

"Glavni problem je nepotreban, prekomeran uvoz, a primarnu stočarsku proizvodnju urušavaju hipermarketi koji prodaju bofl meso, ucenjuju klaničare, kasne sa isplatama. U našu zemlju je prošle godine ušlo gotovo milion svinja u formi svežeg, smrznutog i mašinski otkoštenog mesa (MOM) koje se dodaje u suhomesnate proizvode i najlošijeg je kvaliteta. Potrebno je ograničiti uvoz," navodi profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Saveza udruženja odgajivača svinja Srbije Miloš Beuković.

Beuković ocenjuje da bi Srbija mogla da bude jedan od najvećih uzgajivača svinja u Evropi, ali da je za to potrebna, kako navodi, dobra strategija u stočarstvu. Po njegovoj proceni, u našoj državi moglo bi da se proizvede devet miliona za hranu. Da bi to uspelo, navodi, moraju se prvo udružiti farmeri, kao i da se, poručuje, edukuju poljoprivrednici.

Farmer i bivši predsednik Asocijacije stočara Privredne komore Srbije Milovan Ivanković navodi da klanice imaju monopol i da diktiraju cene.

"Klanice i hipermarketi uzimaju enormne marže, dok farmer jedva opstaje. Srpski stočar će nestati ako se ne primene zaštitne mere u trgovini mesom sa EU i članicama CEFTA sporazuma," poručuje Ivanković.

Kako poboljšati domaće svinjogojstvo

Ministarstvo poljoprivrede reaguje odgovarajućim merama

U Ministarstvu poljoprivrede navode da prate situaciju na tržištu i da reaguju odgovarajućim merama ukoliko je to potrebno, a to su interventni otkup ili razmena.

"Kada je u pitanju kvalitet uvezenih proizvoda životinjskog porekla, inspekcija garantuje njihovu zdravstvenu i higijensku ispravnost," navode u tom ministarstvu.

Pre skoro godinu dana u našoj zemlji bilo je 2,78 miliona svinja, a to je najmanje svinja od 1959. godine. Deset godina ranije u Srbiji je bilo oko 3,59 miliona svinja što pokazuje da je, u odnosu na 1999. godinu kada je naša zemlje imala 4,29 miliona svinja, broj svinja u Srbiji smanjen za 1,51 milion, navodi se u podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Na godišnjem nivou, broj stoke u Srbiji bude smanjen za oko dva do tri odsto. Na to posebno utiče liberalizacija tržišta koja je kod nas prisutna već deset godina. Od početka 2009. godine, tom liberalizacijom, počeo je da se primenjuje Prelazni trgovinski sporazum. Odredbe tog sporazuma od pre šest godina počele su da se primenjuju u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Uzgoj svinja Uvoz svinja Domaći stočari Miloš Beuković Milovan Ivanković Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.