• Ovce
  • 02.06.2018. 16:00

Značaj šišanja ovaca i kako to pravilno uraditi

Strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava odavanje telesne toplote, ubrzava metabolizam materija, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija.

Foto: Flickr / Robert Taylor
  • 3.370
  • 203
  • 0

Vuna je izuzetno važan proizvod ovaca. Ona ima posebne karakteristike i bez obzira na napredak nauke i tehnologije ne može se potpuno zameniti tekstilnim i sintetičkim sirovinama. Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Safet Vesnić, strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava odavanje telesne toplote, ubrzava metabolizam materija, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija. Ostrižane ovce se manje znoje i brže suše. Ipak, treba napomenuti da su neposredno posle šišanja životinje osetljive na nagle vremenske promene, pa ih je neophodno čuvati od nazeba zbog velike razlike u odavanju tolpote.

Pre striže ovce treba pripremiti

U našem okružanju je prema rečima Safeta Vesnica uobičajeno da se šišanje, u normalnim godinama, obično obavlja u maju, odnosno onda kada vreme dovoljno toplo. Međutim, u slučaju naglih zahlađenja, ošišane životinje treba držati u ovčarniku. Vesnić naglašava da ovce pre striže treba pripremiti jer one moraju biti što čistije, a runo koliko je god moguće manje zaprljano. Dobro bi bilo da se ovce pre striže podšišaju, odnosno da se ošišaju najprljaviji delovi tela (rep, trbuh). Poželjno je da se 10-12 sati pre striže ovce ne hrane.

Napraviti precizan plan striže

Plan striže napraviti tako da se posao uradi za što kraće vreme, na odgovarajućem mestu, pod čistom i suvom nadstrešnicom ili u delu ovčarnika. U nedostatku odgovarajućeg stola visine 40-50 cm, striža se može obaviti i na podu ili zemlji pokrivenoj nekom ciradom - platnom. Najprimitivniji i najmukotrpniji način je ručna striža ovaca. Vešti i dobro obučeni radnici makazama za stružu mogu da ošišaju 50-60 ovaca dnevno. Runo treba seći pažljivo da se koža ne ošteti ili poseče jer svaka povreda može postati pogodno mesto za ulazak raznih mikroorganizama u kožu i razvoj infekcija.

Nakon striže ovcama treba pojačati hranu

Mašinska striža je mogo bolja i brža, zato što omogućava jednolično, ravnomerno šišanje, pri čemu se runo ne raspada i lakše se sortira. Takav način striže onemogućava oštećenje kože i stvaranje rana. Safet Vesnić naglašava, da bez obzira na tehniku, šišanje treba početi od glave ka repu. Ošišano runo se prostre tako da ispadnu sve nečistoće i druge primese. Ono se potom ostavlja neko vreme na promajnom mestu da se prosuši. Nakon šišanja ovce zahtevaju topao smeštaj i zaštitu od kiše, vetra i drugih nepogoda, sve dok koža ne promeni svoje reaktivne i odbrambene sposobnosti protiv štetnog uticaja spoljašnjih faktora. Ošišane ovce pojačavaju metabolizam, pa je zato neophodno da se u tom periodu bolje hrane, a naročito da im se daju koncentrati.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Ovce Striža Vesnić Safet Stočarstvo Ovčarstvo


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ono kad ti u dvorište padne #MIG