Strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava odavanje telesne toplote, ubrzava metabolizam materija, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija.
Vuna je izuzetno važan proizvod ovaca. Ona ima posebne karakteristike i bez obzira na napredak nauke i tehnologije ne može se potpuno zameniti tekstilnim i sintetičkim sirovinama. Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Safet Vesnić, strižom ovaca se olakšava čišćenje kože i smanjuje mogućnost zadržavanja kožnih parazita. Strižom se, takođe, olakšava odavanje telesne toplote, ubrzava metabolizam materija, poboljšava apetit, popravlja kondicija i produkcija. Ostrižane ovce se manje znoje i brže suše. Ipak, treba napomenuti da su neposredno posle šišanja životinje osetljive na nagle vremenske promene, pa ih je neophodno čuvati od nazeba zbog velike razlike u odavanju tolpote.
U našem okružanju je prema rečima Safeta Vesnica uobičajeno da se šišanje, u normalnim godinama, obično obavlja u maju, odnosno onda kada vreme dovoljno toplo. Međutim, u slučaju naglih zahlađenja, ošišane životinje treba držati u ovčarniku. Vesnić naglašava da ovce pre striže treba pripremiti jer one moraju biti što čistije, a runo koliko je god moguće manje zaprljano. Dobro bi bilo da se ovce pre striže podšišaju, odnosno da se ošišaju najprljaviji delovi tela (rep, trbuh). Poželjno je da se 10-12 sati pre striže ovce ne hrane.
Plan striže napraviti tako da se posao uradi za što kraće vreme, na odgovarajućem mestu, pod čistom i suvom nadstrešnicom ili u delu ovčarnika. U nedostatku odgovarajućeg stola visine 40-50 cm, striža se može obaviti i na podu ili zemlji pokrivenoj nekom ciradom - platnom. Najprimitivniji i najmukotrpniji način je ručna striža ovaca. Vešti i dobro obučeni radnici makazama za stružu mogu da ošišaju 50-60 ovaca dnevno. Runo treba seći pažljivo da se koža ne ošteti ili poseče jer svaka povreda može postati pogodno mesto za ulazak raznih mikroorganizama u kožu i razvoj infekcija.
Mašinska striža je mogo bolja i brža, zato što omogućava jednolično, ravnomerno šišanje, pri čemu se runo ne raspada i lakše se sortira. Takav način striže onemogućava oštećenje kože i stvaranje rana. Safet Vesnić naglašava, da bez obzira na tehniku, šišanje treba početi od glave ka repu. Ošišano runo se prostre tako da ispadnu sve nečistoće i druge primese. Ono se potom ostavlja neko vreme na promajnom mestu da se prosuši. Nakon šišanja ovce zahtevaju topao smeštaj i zaštitu od kiše, vetra i drugih nepogoda, sve dok koža ne promeni svoje reaktivne i odbrambene sposobnosti protiv štetnog uticaja spoljašnjih faktora. Ošišane ovce pojačavaju metabolizam, pa je zato neophodno da se u tom periodu bolje hrane, a naročito da im se daju koncentrati.
Povezana stočna vrsta
Izvori
Tagovi
Autor