Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu
  • 23.03.2017. 09:00

200 sadnica topole za Kaćku šumu

Kaćka šuma, odnosno ogledno dobro Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, bogatija je za 200 sadnica topole. One su posađene na pola hektara površine. Novi pojasevi su važni, jer štite poljoprivredne površine od vetra.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
  • 1.487
  • 251
  • 0

Kaćka šuma, odnosno ogledno dobro Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, bogatija je za 200 sadnica topole. One su posađene na pola hektara površine. Ovo je važan doprinos, jer svake godine nestane 16 miliona hektara šuma u svetu.

Važnost obrazovanja

Šume u Vojvodini zauzimaju 137.000 hektara, a to je 6,5% njene ukupne površine. Novi pojasevi su važni, jer štite poljoprivredne površine od vetra, vezuju ugljen dioksid, povećavaju diverzitet biljnog i životinjskog sveta, omogućuju razvijanje pčelarstva.

"Imamo prostora da unapredimo površine pod šumama, ali je izuzetno važno da navedeni zadatak ostvarujemo u procesu visokog obrazovanja, otvaranjem Smera za šumarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, unapređenjem rada Instituta i njegovog povezivanja sa privrednim subjektima", rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Subvencije za šumarstvo

Krajem prošle godine, potpisani su ugovori u vrednosti višoj od 120 miliona dinara za podizanje novih zasada. Uložena su sredstva i u šumske puteve, kao i melioraciju degradiranih šuma. Pokrajina obezbeđuje i sredstva za negu šuma u trajanju od pet godina.

"Pozivamo lokalne samouprave da opredele određene površine zemljišta na svojoj teritoriji za podizanje šuma. Pokrajinski sekretarijat će ih podržati i u izradi projektno tehničke dokumentacije, kao i putem dodele bespovratnih sredstava", rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Vojvodina Šume Kaćka šuma Topola


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!