Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezervati prirode
  • 28.04.2015. 09:00

210 miliona dinara za zaštićena područja

Vlada RS opredelila je posebna sredstva od 210 miliona dinara, kako bi se pomoglo funkcionisanje zaštićenih i posebnih područja.

  • 59
  • 2
  • 0

Republika Srbija u ovom trenutku raspolaže sa 470 zaštićenih područja, što predstavlja nešto preko 6% ukupne površine, a plan je da se do 2020. godine taj procenat poveća na 12.

Jedno od tih područja je i specijalni rezervat prirode Zasavica, koji su prepoznali brojni inostrani turisti, a o kojem brigu vodi Pokret gorana. Ovakvi projekti imaju veliku važnost jer doprinose očuvanju genetskih resursa biljaka, starih autohtonih rasa životinja i ptica sa naših prostora.

Važnost postojanja te daljeg razvijanja ovakvih područja prepoznala je i Vlada RS koja je opredelila posebna sredstva od 210 miliona dinara, kako bi se pomoglo funkcionisanje zaštićenih i posebnih područja. Ove godine područjima sa nacionalnim značenjem proglasiće se Suva planina, Rtanj i Belanica.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zaštićena područja Pokret gorana Zasavica Specijalni rezervat prirode Autohtone rase životinja Suva planina Rtanj Belanica Genetski resursi