Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruška gora
  • 09.03.2017. 18:15

Dabrovi iz Čortanovaca oglodali stabla

Par dabrova, koji se već četiri godine nalaze na levoj obali Dunava, kod Čortanovaca, oglodao je 150 stabala. Ipak, šumar Živan Pašić, koji je zatekao ovo stanje kaže da se ne može govoriti o šteti, jer je to proces koji je deo prirode.

Foto: jackel
  • 3.141
  • 160
  • 0

Par dabrova, koji se već četiri godine nalaze na levoj obali Dunava, kod Čortanovaca, oglodao je 150 stabala. Ipak, šumar Živan Pašić, koji je zatekao ovo stanje kaže da se ne može govoriti o šteti, jer je to proces koji je deo prirode, prenose Novosti.

Dabrovi - biljojedi

Pašić dodaje da su dabrovi oglodali stabla vrbe, koja su prečnika od 10 do 30 centimetara. Kaže da se ona mogu ponovo zasaditi. Napominje da su ove životinje biljojedi i da jedu vrhove vrbe, koji su im slatki. Najaktivniji su noću.

Stigli iz Češke ili Mađarske

Dabrovi se ne viđaju često u našim krajevima, pa je Pašić posebno srećan jer je mogao da ih vidi. Pronašao je njihovu jazbinu, gde su živeli sa mladuncima. Kada su napunili godinu dana, napustili su ih. Veruje da su stigli Dunavom iz Češke ili Mađarske. Ima ih i kod Neština, kao i u "Zasavici" gde su doneseni.

Foto: jackel123 / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Dabar Vrba Čortanovci Živan Pašić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D