Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 21.03.2016. 15:00

Danas se obeležava Svetski dan šuma!

Za Svetski dan šuma, izabran je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi, u znak proslave i obeležavanja tri ključna aspekta šumarstva: zaštite, proizvodnje i rekreacije.

  • 823
  • 6
  • 0

Danas se širom planete obeležava Svetski dan šuma.

Ustanovljen je pre 45 godina u cilju podsećanja na njihov značaj i da bi se istakle brojne koristi koje čovečanstvo ima od njih. Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenuta je u okviru Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine. Za Svetski dan šuma, izabran je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi, u znak proslave i obeležavanja tri ključna aspekta šumarstva: zaštite, proizvodnje i rekreacije.

Šumski ekosistemi među najznačajnijim bioekološkim objektima na Zemlji

Šume su fabrike kiseonika na našoj planeti. Ovaj dan sve nas podseća na obavezu očuvanja šuma i šumskih ekosistema. Inspiriše nas da preduzimamo akcije koje će nama i našim potomcima ostaviti zdravu životnu sredinu i planetu bogatu kiseonikom. Šumski ekosistemi spadaju u najznačajnije bioekološke objekte na Zemlji i u rešavanju problema životne sredine oni su nezamenljiv činilac koji svojim opštekorisnim funkcijama ostvaruju globalno dejstvo i imaju veliki biosferni značaj.

U 25 godina nestalo 300 miliona hektara šuma

Površine pod šumom u svetu u 2015. godini iznose oko 3.869 miliona hektara, skoro trećina ukupne površine zemlje. Međutim, za poslednjih 25 godina svet je izgubio oko 300 miliona hektara šuma ili oko 7 procenata u odnosu na 1990. godinu.

Ekonomski značaj šuma je veliki. Sa stalnim porastom potrošnje drveta u svetu raste i njihov ekonomski značaj. Međutim, preterano korišćenje šuma dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Opšte i zdravstveno stanje šuma u Evropi progresivno se pogoršava. Zbog čega se saniranje ovog stanja tretira kao prioritetni zadatak društva. Problem sušenja šuma u Srbiji, kao i u celom svetu, a posebno u industrijski razvijenim zemljama, već ima razmere katastrofe.

Šumovitost naše zemlje u odnosu na globalni aspekt bliska je svetskoj koja iznosi 30%, a znatno je niža od evropske koja je u proseku oko 46%. Ukupna površina šuma u Srbiji iznosi oko 2,3 miliona ha, od čega je u državnom vlasništvu 53 %, a u privatnom 47 %. Taj odnos u drugim zemljama varira iz većinski državnog do većinski privatnog vlasništva. Prostornim planom Republike Srbije, postavljen je cilj da se sa sadašnjih 26,7% teritorije Republike pod šumom, do 2050. godine na 41,4%. Među prioritetnim opredeljenjima Prostornog plana je pošumljavanje, obnavljanje i popravljanje kvaliteta postojećih šuma.

Šume predstavljaju okosnicu razvoja Republike Srbije

Šume i šumska područja, zajedno sa agrosistemima i drugim prirodnim resursima predstavljaju okosnicu razvoja Republike Srbije. Šumski ekosistemi će povećanjem svoje površine i ostvarivanjem uticaja na ostale resurse (vazduh, vodu, zemljište, klimu, pejzaž) imati pozitivan uticaj između ostalog i na razvoj poljoprivrede, vodoprivrede, zaštite saobraćajnica i naselja.

U godinama koje su pred nama zemlje bogate šumom mogu očekivati siguran privredni i društveni razvoj. Zbog toga na današnji dan iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju sve građane da svi zajedno razmisle o značaju očuvanja šuma i zdrave životne sredine u Srbiji i da o njima vode računa ne samo 21. marta, već svih 365 dana u godini.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Svetski dan šuma Ekosistemi Ministarstvo poljoprivrede Evropska poljoprivredna konferencija Ekonomski značaj šuma Šumska područja Očuvanje šuma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.