Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 22.06.2017. 18:15

Divlje svinje - problem poljoprivrednika

Divlje svinje su u opštini Blace uzgojene kako bi se privukli lovci i pokrenuo turizam, ali su postale problem poljoprivrednika, jer su nanele štetu na oranicama.

Foto: Dawn Imagination Stables II / Flickr
  • 850
  • 49
  • 0

Divlje svinje, koje su uzgojene u repro centru da bi se povećao njihov broj na terenu u opštini Blace, postale su problem poljoprivrednika. Iako su one šansa za razvoj lovnog turizma, nanele su štetu pacelama pod žitom, posebno u selu Čučalo.

"Pre mesec dana sam posejao 55 ari kukuruza. Divlje svinje su nakon tri dana sve povadile i uništile", kaže za RTS Slobodan Đorđević.

I drugi meštani žale se na ovaj problem, napominjući da nemaju kako da se odbrane. Lovci su, da bi pomogli, na određenim mestima postavili prepreke - električne pastire.

"Tu gde ima štete, menštani treba da nas pozovu. Mi se obratimo osiguranju, a procenitelji potom izvrše uviđaj", objašnjava Saša Ilić, upravnik lovišta. U lovačkom udruženju ipak veruju da će i poljoprivrednici imati koristi od divljih svinja, kada krene sezona lova tokom zime, jer će lovci turisti rado kupiti nešto od domaćih proizvoda i tako ostaviti novac u selu.

Foto: Dawn Imagination Stables II / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Divlje svinje Blace Lovci Saša Ilić Slobodan Đorđević Šteta na njivama


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P