Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premašen rekord
  • 08.08.2022. 18:00

Evropom haraju šumski požari - izgorelo više od 600.000 ha

Tek je pola sezone požara, a već je dostignut drugi rekord zahvaćenih površina.

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 71
  • 35
  • 0

Podaci Zajedničkog istraživačkog centra Evropske unije JRC pokazuju da su šumski požari koji haraju ovog leta starim kontinentom spalili drugu najveću površinu, prenosi Euronews

Region su zahvatili zastrašujući požari, a tek je polovina njihove sezone koja na području Mediterana traje od juna do septembra.

Izgorelo preko 600.000 ha

Štetu je pretrpelo desetak evropskih zemalja. Opožareno područje je dvostruko veće od Luksemburga. Ni u jednoj drugoj godini u skupu podataka nije zabeležena tako velika količina spaljenog zemljišta u Evropi do avgusta. Hiljade stanovnika je bilo primorano da se evakuišu, a uništene su brojne kuće i preduzeća.

Do sada je izgorelo 600.731 hektar površina (Foto: Depositphotos/ALesik)

Italija, Španija i Francuska su najviše pogođene i suočavaju se s najvećim rizikom od požara. U onim šumskim do sada je izgorelo 600.731 hektar površina, što je drugi najveći ukupan broj za bilo koju godinu od 2006. godine, kada su počeli rekordi.

"Sadašnji požari na Mediteranu se više ne mogu ugasiti. Veliki su sve veći", rekao je Viktor Resko de Dios, profesor šumarskog inženjerstva na Univerzitetu Ljeida. Naveo je da su veliki koje su Francuska i Portugal pretrpeli početkom jula neobični i pokazali kako klimatske promene uzrokuju da njihova sezona počne ranije i traje duže.

Preti i veća šteta

Podaci JRC-a pokrivaju šumske požare veće od 30 hektara. Kada bi se uračunali oni koji su zahvatili manje površine tada bi se radilo o mnogo većim izgorelim predelima.

Gori Evropa: Opožareni vinogradi, šume, polja u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Portugalu

Rastuće temperature izazivale su požare na jugu Evrope, ali klimatske promene su dovele do njihovog širenja na sever. Sada se ovakvi javljaju u Nemačkoj, Sloveniji i Češkoj.

Naučnici se slažu da će se toplotni talasi, ovakva i druga klimatska šteta znatno pogoršati.


Tagovi

Požari Sezona požara JRC


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Padina u okolini Pančeva je prevashodno ratarski kraj, ali i ovde ima nekolicina manjih proizvođača koji se bave stočarstvom i seju lucerku za te potrebe. Ove godine je bilo od 3 do 4 odkosa lucerke. Kako kažu naši sagovrnici, suša im je un... Više [+]