• Sastanak G7
  • 26.08.2019. 18:00

G7 odlučio: 22 miliona dolara odmah je dostupno za Amazoniju

Danas je postignut sporazum da se s 22 miliona dolara finansijski pomognu napori u gašenju požara u Amazoniji. Osim finansijske, zemlje iz grupe G7 su spremne pružiti i logističku podršku, a Makron je rekao kako će finansijska sredstva biti dostupna odmah.

Foto: Depositphotos/gustavofrazao (ilustracija)
  • 80
  • 22
  • 0

Tema sastanka vođa iz grupe G7, održanom u Francuskoj, bila je i gašenje požara u Amazoniji. Ovaj globalni problem posebno je isticao francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekavši kako su prašuma "naše zajedničko dobro" te tražio konkretno delovanje za gašenje požara u Amazoniji. 

Mnogi su bili sumnjičavi prema ishodu ovoga sastanka, a jedan od njih bio je i Donald Task (Donald Tusk), predsednik Evropskog veća koji je pre samog sastanka poručio da će samit biti "težak test jedinstva i solidarnosti", nakon godine u kojoj su vođe bogatih zemalja teško nalazile zajednički jezik.

Ipak, danas je postignut sporazum da se s 22 miliona dolara finansijski pomognu napori u gašenju požara u Amazoniji. Osim finansijske, zemlje iz grupe G7 su spremne pružiti i logističku podršku, a Makron je rekao kako će finansijska sredstva biti dostupna odmah. 

"Francuska će u narednih nekoliko sati ponuditi i konkretnu podršku vojski u regiji", dodao je Makron. 

Podsetimo, požari u Amazoniji, tvrde tamošnji čelnici, uobičajena su pojava u ovo doba godine. Ipak, politika koja se sprovodi u Brazilu, koji je najveći svetski proizvođač govedine, a soja mu je najveći izvozni proizvod, usmerena je na krčenje prašume i pretvaranje toga područja u poljoprivredne površine. 

Iako je brazilski predsednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) u početku za podmetanje požara optuživao zelene aktiviste, a onda ipak priznao da je moguće da su poljoprivrednici ti koji podmeću požare (ohrabreni njegovom politikom privrednog rasta koju je do sada sprovodio, op. a.), na kraju je u petak, pod pritiskom iz inostranstva, aktivirao i vojsku koja se pridružila gašenjima vatrene stihije koja i dalje guta pluća sveta. 

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

A pritisak iz inostranstva je bio velik, toliko da je Bolsonaro optužio strane vlade da se mešaju u nacionalni suverenitet Brazila. Finski ministar finansija otišao je toliko daleko da je pozvao EU da potpuno razmotri zabranu uvoza brazilske govedine, piše BBC

Požari u Brazilu se često javljaju u sušnoj sezoni, ipak ove godine je došlo do povećanja broja požara za visokih 85%! Aktivisti za zaštitu okoline već su upozoravali na Bolsonarov odnos prema okolini i povećanje broja požara. Analiza BBC-a otkrila je da se rekordan broj požara podudara s naglim padom novčanih kazni za ugrožavanje okoline. 

Osim što amazonsku prašumu nazivamo i plućima sveta, zbog svoje uloge u apsorpciji ugljen dioksida i stvaranja kiseonika, u njoj postoji oko tri miliona vrsta biljaka i životinja te milion starosedelaca.  


Tagovi

Sastanak G7 Požari u Amazoniji Pomoć Emmanuel Macron Finansijska sredstva


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

korisnik
pre 3 nedelje

#mojepovrće #mojabašta #naprirodannačin Plastenik koji imamo je napravio naš deda Slavko, od onoga š... Pročitaj celu belešku »