• Požari u Amazoniji
  • 23.08.2019. 18:00

Bolsonaro priznao: Moguće je da farmeri podmeću požare u amazonskoj prašumi

Stručnjaci kažu kako bi Brazilci, a posebno poljoprivrednici, mogli biti prve žrtve preteranog krčenja šuma jer bi to moglo uticati na regionalnu klimu, donoseći veće temperature i manje kiše. Osim toga, vatra uništava vredne organske materije u zemljištu, a intenzivna poljoprivreda ga iscrpljuje.

Foto: Depositphotos/pedarilhos Facebook/Jair Boslonaro
  • 217
  • 11
  • 0

Nakon što je u sredu, bez ikakvih dokaza, optužio nevladine organizacije da podmeću požare u amazonskoj prašumi, brazilski predsednik Žair Bolsonaro juče je, na svom je Facebooku, u javljanju uživo, prvi put izjavio kako je moguće da su poljoprivrednici ti koji su uključeni u širenje požara u Amazoniji. 

Dodao je i da zemlje koje daju novac za očuvanje amazonske prašume ne čine to u dobrotvorne svrhe nego da bi "omele suverenitet" Brazila. Takođe, Bolsonaro je izjavio kako vlada istražuje požare, ali i da njegovoj vladi nedostaju resursi za borbu protiv požara. 

Vest o razarajućim požarima koji traju više od dve nedelje proširila se tek unazad par dana. Podsetimo, brazilska prašuma u Amazonu ove godine zabeležila je rekordan broj požara, pokazuju novi podaci svemirskih agencija. 

Stravični požari širom Amazona - dim se vidi čak iz svemira

Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) objavio je da njegovi satelitski podaci pokazuju 84% veći broj požara u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Bolsonaro želi pun privredni potencijal

Bolsonaro, koji je jednom pretio napuštanjem Pariškog klimatskog sporazuma, više puta napadao je ekološke neprofitne organizacije, koje smatra preprekom u njegovom nastojanju da razvije puni privredni potencijal zemlje, uključujući i zaštićena područja, navodi France24

Bolsonaro i ministar životne sredine Rikardo Sales bliski su sa vrlo snažnim ruralnim većem u Kongresu i traže više razvojnih i ekonomskih prilika u regiji Amazonije, za koje smatraju da su prekomerno zaštićene postojećim zakonodavstvom.

Poljoprivrednici će biti prve žrtve?

Navodeći očigledan nedostatak posvećenosti borbi protiv krčenja šuma, Nemačka i Norveška odlučile su da povuku više od 60 miliona dolara sredstava namenjenih projektima održivosti u brazilskim šumama.

Francuski i nemački čelnici takođe su zapretili da neće ratifikovati trgovinski sporazum između Evropske unije i zemalja Merkosura kako bi izvršili pritisak na Brazil da ispuni svoja obećanja u vezi sa životnom sredinom u okviru Pariškog klimatskog sporazuma.

Ipak stručnjaci kažu kako bi Brazilci, a posebno poljoprivrednici, mogli biti prve žrtve preteranog krčenja šuma, jer bi to moglo uticati na regionalnu klimu, donoseći veće temperature i manje kiše. Osim toga, vatra uništava vredne organske materije u zemljištu, a intenzivna poljoprivreda iscrpljuje tlo. 

Brazil je najveći svetski proizvođač govedine

Prema navodima Business Insadera, u Latinskoj Americi živi samo 13,6% svetskog stanovništva, ali njena poljoprivredna industrija čini preko 23% svetske proizvodnje goveđeg i bivoljeg mesa i 21,4% živine, prema podacima Prehrambene i poljoprivredne organizacije Sjedinjenih Država.

Brazil godišnje izveze životinjskih proizvoda u vrednosti oko 16,7 milijardi dolara, prema OEC-u - uključujući izvoz svinja i goveda vredan 10 milijardi dolara.

Brazil - zemlja koja ima gotovo 300 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta

Ta je zemlja najveći svetski proizvođač govedine, a lani je izveo rekordnih 1,64 miliona tona životinjskog proizvoda. Ukupni prihod dosegao je oko 7,6 milijardi dolara, prema ABIEC-u, brazilskoj lobi grupi za izvoz govedine.

Kina je najveće izvozno tržište za Brazi. Oko 22% ili 47 milijardi dolara vredan je izvoz u Kinu, u kom prednjače soja i govedina. SAD je sledeće najveće izvozno tržište, sa udelom od 11% izvoza.

Soja je najveći izvozni proizvod Brazila, čija godišnja izvozna vrednost doseže 25 milijardi američkih dolara. Potražnja za brazilskom sojom povećala se zbog trgovinskog rata jer se Kina upravo zbog soje okrenula Brazilu, usprkos višim tarifama.


Tagovi

Požari u Amazoniji Žair Bolsonaro Krčenje šuma Poljoprivrednici Pluća planete


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.