Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ivanjica
  • 25.10.2017. 18:15

Golija: Meštani strahuju od susreta s medvedima

Medvedi nastanjeni na planini Golija u potrazi za hranom jedu voće iz obližnjiih voćnjaka i med iz košnica. Kako tvrde, stanovnici tamošnjih sela, mumlanje medveda već dobro znaju, a često nalaze i njihove tragove u šumi.

Foto: Sirke Vaarma / Flickr
  • 340
  • 15
  • 0

Meštani Brusnika, kod Ivanjice, svakodnevno strahuju od medveda koji sve češće danju silaze u to selo na Goliji. Kako prenosi RTS, nezvani gosti u potrazi za hranom jedu voće iz obližnjiih voćnjaka i med iz košnica.

Kako tvrde, mumlanje medveda već dobro znaju, a često nalaze i njihove tragove u šumi.

Medvedi prave štetu na voćnjacima i pčelinjacima

O tome da se ove zveri ne plaše naseljenih mesta, svedoče učestale štete na voćnjacima i pčelinjacima. Stanovnik Bresnika Vukosav Munjić, kaže da je i sam nedavno u selu video tri medveda, dodavši da su oni iza sebe ostavili veliku šteteu. Kako objašnjava Munjić, medvedi svake druge-treće noći prolaze kroz šumu Čepelj i Jugovac i vraćaju se kroz selo. Međutim, Vukosav napominje da ih na Goliji ima još.

Da li je razlog za strah opravdan?

Prema trenutnim procenama na Goliji živi seda odraslih jedinki i osam mladunaca mrkog medveda. Oni, tražeći hranu, čak i danju dolaze u sela. Veliki putnici dnevno pređu i po 50 kilometara.

Mada seljani dok obavljaju svakodnevne poslove na gazdinstvima strahuju i neretko sa zebnjom prolaze kroz šumu, Aco Aleksić iz ivanjičkog lovačkog udruženja "Čemernica" ističe da susret sa medvedom nijednog momenta ljudima ne treba da predstavlja problem. On naglašava da ljudi ne treba da se plaše napada te životinje, jer, kako napominje, u ivanjičkoj enciklopediji lovstva, u poslednjih 100-120 godina, od kada postoje podaci, nije zabeleženo da je medved napao čoveka.

Rešenje je u izmeštanju hranilišta

Iako je planina Golija prirodno stanište mrkih medveda, zbog sve češćih ulazaka te zaštićene vrste u golijska sela, kako kažu u lokalnoj samoupravi, nešto će morati da preduzmu. Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, napominje da će se za pomoć obratiti nadležnim institucijama, a jedno od rešenja je da se hranilišta za medvede što više udalje od naseljenih mesta i puteva kojima đaci idu u školu.

Foto: Sirke Vaarma / Flickr


Tagovi

Medved Golija Voćnjaci Košnice Pčelinjaci Ivanjica Brusnik Čepelj Jugovac Aco Aleksić Lovačko udruženje Čemernica Zoran Lazović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.