Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubar
  • 16.09.2018. 18:00

Gubar preti listopadnom drveću - kako ih zaštititi?

Kod jakog napada, njegove gusenice mogu da izazovu golobrst i posledično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja.

Foto: Bigstockphoto/Eugene Put
  • 762
  • 17
  • 0

Gubar je značajna šumska štetočina, koja se pojavljuje najčešće na hrastovima, ali i na drugim vrstama listopadnog drveća, poput bukve, graba, leske, bresta i pitomog kestena. Njegovo jajno leglo podseća na gubu, pa je zato narodni naziv gubar.

To  je leptir, čija ženka ima bela krila, a mužjak nešto tamnija, sivo - braon. Tokom proleća, kada stabla prolistaju, gusenice gubara krenu u krošnje i započinju sa ishranom,  te ih je moguće videti u grupama. One nisu izbirljive i mogu se hraniti lišćem velikog broja različitih biljaka, pa ih možemo pronaći i na zasadima jabuka i šljiva. Ako ih nema u tolikom broju da uzrokuju golobrst, njihova ishrana ipak može znatno da oslabi stablo, koje će nakon toga biti pogodna meta sekundarnim štetočinama.

Kod jakog napada, gusenice mogu da izazovu golobrst i posledično propadanje stabala, ukoliko se golobrst višestruko ponavlja. Iz tog razloga vrši se redovno motrenje pojave te štetočine, odnosno njegovih jajnih legala, koja se pojavljuju na kori stabala tokom jeseni i zime (najčešće u periodu od oktobra do decembra).

Ako otkrijete pojavu tih legala na kori, savetuje se njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Štetočina može da se suzbije i hemijski, ali samo u slučajevima gradacije i na lokalitetima koji su u žarištu napada. Suzbijanje se vrši aviotretiranjem, ukoliko se prethodnom laboratorijskom analizom utvrdi mogućnost golobrsta.

Autor: dipl.ing.šum. Maja Pleše


Tagovi

Gubar Šumska štetočina Hrast Leptir Listopadno drveće