Pretraživanje tekstova
Broj divljih svinja u lovištu "Vršačke planine" je u stagnaciji. Zbog toga je JP "Vojvodinašume" pokrenulo akciju kojom će se to promeniti.
Veći broj divljih svinja u lovištu "Vršačke planine" i njegova stabilizacija postići će se kroz nekoliko mera. Prva je već počela da se sprovodi - ograđivanje dela lovišta. Potom će se raditi na intenzivnom gajenju divljih svinja.
Ograđeni deo biće poligon "Lovačko imanje" za izlov divljih svinja. Biće površine 301,62 ha, a dužina spoljne ograde biće 7,51 km. Planirano je da se radovi završe početkom novembra, a da se matični fon divljih svinja unese u januaru sledeće godine.
Lovište "Vršačke planine" ima površinu od 4.118.32 ha i jedino je brdsko-planinsko lovište, otvorenog tipa, na nadmorskoj visini od 94-641 m/nm, kojim gazduju "Vojvodinašume".
Cilj je da se na ovaj način unapredi lovno-turistička ponuda ovog lovišta, kao i ŠG "Banati" iz Pančeva, posebno jer je velika zainteresovanost stranih lovaca. U planu je i izgradnja nove lovačke kuće, kao i novo uvođenje jelenske divljači.
Foto: Vojvodinašume
Izvori
Tagovi
Vršačke planine Vojvodinašume Divlje svinje Lov Uzgoj divljih svinja
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.