Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićne i novogodišnje jelke
  • 01.01.2017. 12:00

Iskorištene božićne jelke pretvaraju u energiju

Pametan primer iz Beča: iskorištene božićne i novogodišnje jelke pretvaraju u električnu energiju!

Foto: Frank Heinz / Flickr
  • 2.745
  • 136
  • 0

Donosimo vest o pametnom primeru iz Beča, gde se iskorištene božićne i novogodišnje jelke pretvaraju u električnu energiju! Prošle godine prikupljeno je 685 tona, odnosno 157.000 božićnih jelki i borova, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno da se za mesec dana obezbedi električna energija za 960 domaćinstava i centralno grejanje za 2.200 domaćinstava.

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da iskorištene božićne i novogodišnje jelke svoj životni vek ne završe u otpadu. Od 27. decembra, pa sve do 13. januara 2017. godine stanovnici grada Beča svoje božićne jelke mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mesta. Ove godine u Beču postoji 519 takvih javnih lokacija, a zaposleni u MA 48 odeljenju apeluju na građane da ova drva donesu bez nakita i ukrasa.

Organizovano prikupljanje božićnih jelki u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje. Od tada do danas ovim je putem prikupljeno preko 2,4 miliona božićnih jelki.

Foto: Frank Heinz / Flickr


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evropska unija mora da obnovi najmanje 20 odsto kopnenih i morskih područja do 2030. i sve narušene ekosisteme do 2050. godine, navodi se u novom zakonu koji je juče usvojio Evropski parlament. "Cilj zakona EU o obnovi prirode o kojem je po... Više [+]