Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačko društvo Sremac
  • 21.06.2018. 10:00

Jarak: Priprema fazanerija za prihvat 750 pilića

"Sezona lova na fazane počeće tek sredinom oktobra i trajaće do kraja januara, ali bez obzira na to, pripremni poslovi za uspešnu lovnu sezonu traju tokom cele godine", kaže lovac Dragan Mandić.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 536
  • 32
  • 0

Sremci nisu samo poznati kao dobri poljoprivrednici i ugledni domaćini. Nađu vredni paori i vremena za odmor i relaksaciju, a mnogi od njih se bave lovom.  Za njih posla ima tokom cele godine, kako na njivi, tako i u lovištima, posebno zbog redovnih aktivnosti na uređenju lovišta i lovačkih domova, koji su lovcima, takoreći, druga kuća.

Prvo odgaji, pa prihoduj

Tako je i sa lovcima u Jarku, koji su se u okviru redovnog godišnjeg plana aktivnosti okupili kako bi pripremili volijere za prihvat fazanske divljači koja će stići krajem juna u lovački dom lovačkog društva Sremac. Ovo je jedna od šest redovnih aktivnosti u okviru godišnjeg plana rada, kaže predsednik društva Milan Kovačević:

"Imamo redovnu aciju uređenja lovačkog doma i okoline. Osim volijere, ogradićemo dvorište novom žicom. Psi lutalice često naprave problem i podave živinu koju gajimo, te smo rešili da ove godine promenimo žicu na ogradi. Naravno, glavni razlog okupljanja je uređenje dve volijere, prihvatilišta za fazanske piliće, koje uzimamo uzrasta od šest nedelja. Ovde ih gajimo do jeseni, tačnije do početka lovne sezone, kada ih ispuštamo u lovno područje. To je i zakonska obaveza da obnavljamo fazansku divljač radi ekološke ravnoteže. To je i naše ustaljeno pravilo, s obzirom na to da naše lovačko društvo broji oko 65 članova i dužni smo da po članu unesemo oko 10 pilića. Da bi imalo šta da se lovi, mora i da se gaji. Ustalom kao i dobri domaćini, prvo odgaji pa onda prihoduje. Tako se ponašamo i mi".

Dve fazanerije za prihvat mladih pilića

Jedna grupa radila je na popravci hranicilica i pojilica, pripremi i dezinfekciji fazanerija, a u lovačkom domu ih je dve, ukupne površine 750 metara kvadratnih. Već krajem juna u te fazanerije smestiće se oko 750 mladih pilića starosti od šest nedelja, koji su naručeni iz lovišta Karakuša Vojvodinašuma. U pitanju su dve fazanerije - starija, izgrađena osamdesetih godina, i nova koja je formirana pre tri godine. Prošla tura mladih fazana puštena je u lovište prošle jeseni, a matično matično jato ovog proleća. U prirodi već ima mladih fazana, a može se videti i da su mlade koke izlegle piliće u prirodi, kažu jarački lovci.

Fazan
Postavljanje nove ograde

"Sezona lova na fazane počeće tek sredinom oktobra i trajaće do kraja januara, ali bez obzira na to, pripremni poslovi za uspešnu lovnu sezonu traju tokom cele godine. Radi se o šest redovnih godišnjih akcija, među kojima su i one u samom lovištu - popravka čeki i hranilišta i drugih lovno-tehničkih objekata. Pored toga, sprovode se i vanredne akcije tokom zime, a tu se, pre svega, misli na prehranu divljači senom, kukuruzom i drugom zrnastom hranom tokom zimskih padavina, kada životinje ne mogu lako naći hranu", kaže lovac Dragan Mandić.

Lovci vode računa o ravnoteži u ekosistemu

Protekla sezona je dobro prošla, kažu lovci iz Jarka, kada je tačno definisan i ispoštovan godišnji plan. Podsetimo,lovci ne ubijaju životinje, niti ih izlovljavaju, već vode računa o ravnoteži u ekosistemu. Kada je srneća divljač u pitanju, sprovodi se selektivno-sanitarni odstrel, iznose se samo stara grla, koja nisu za dalji priplod. Broj divljih svinja se svodi na minimum, pošto ova plemenita divljač u poslednje vreme čini sve veće štete na usevima, a populacija se velikom brzinom povećava. Zec je lovljen tri puta, jednom za prijatelje iz Ruda u Republici Srpskoj i dva puta u redovnim akcijama. Jedna od akcija odnosila se i na uništavanje svrake, predatora čija se brojnost povećava, koja je takođe nanela štete, posebno na fazanskim pilićima. Takođe se sprvodio i lov na šakala, koji je u porastu ne samo u jaračkom lovištu, već i u širem području Srema. Ovaj predator nema prirodne neprijatelje u ovom regionu, hranu ne bira, pa se često može videti i u okolini smetlišta, a postao je i velika opasnost za lisice.

Lovci većinom finansiraju Društvo

Lovačko društvo broji 65 članova, gazduje sa preko 2.800 hektara lovne površine, pripada krovnoj organizaciji lovačkom udruženju Srem-Mačva Sremska Mitrovica i finansira se uglavnom novcem prikupljenim od članarina. Ove godine lovačka članarina iznosi 16.000 dinara. U susret im izlazi osiguravajuća kuća, koje često donira značajna sredstva, kao i Grad Sremska Mitrovica sa projektima i programima, od kojih se deo novca odvaja i za funkcionisanje lovačkih društava. Tim sredstvima su rađeni tekući poslovi i opremanje zgrade lovačkog doma. Jarački lovci imaju želju da se ujedine njihovo i lovačko društvo Sloboda iz Šašinaca


Tagovi

Fazan Fazanerija Srem Jarak Sremac Milan Kovačević Dragan Mandić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".