Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi svetski rat
  • 11.11.2018. 09:00

Jedno drvo za jednog ratnika - pošumljavanje u čast predaka

Akcija "Jedno drvo za jednog ratnika" ima za cilj da se, do kraja godine posadi 1.300.000 stabala - onoliko koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svetskom ratu. 

Foto: Srbijašume
  • 426
  • 388
  • 0

Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada je pre 100 godina u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, završen Veliki rat. Ovim povodom se u Srbiji prethodnih dana, kao i danas, nosi amblem Natalijina ramonda (Ramonda nathalie), u sećanje na stradale pretke i kao ponos velikih pobeda. Radi se o endemskoj vrsti, koja raste na Kajmakčalanu. Uzeta je kao  smbol, jer i kada uvene, ako se zalije, ponovo oživljava. Baš kao i srpska vojska i srpski narod nakon velikih stradanja. 

Jedno drvo za jednog ratnika

Osim ovoga, pre četiri godine pokrenuta je i akcija "Jedno drvo za jednog ratnika", na inicijativu Ministarstva pravde. Planirano je da projekat traje do ove godine, do kada je predviđeno da se posadi 1.300.000 stabala - onoliko koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svetskom ratu. 

Akciji se pridružio i Priboj, gde su 1. novembra posađene 134 hortikulturne sadnice u čast poginulim oficirima, vojnicima i civilima u Velikom ratu, čiji su zemni ostatci pohranjeni u spomen kosturnici u porti hrama Svetog Velikomučenika Lazara.  Sadilo se i u porti hrama Vaskrsenja Hristovog u Priboju, u porti manastira Svetog Georgija u Mažićima, u krugu konaka manastira Svetog Nikolaja Miriklijskog u Pribojskoj Banji i dvorištima osnovnih škola Vuk Karadžić i Nikola Tesla u Priboju i Pribojskoj Banji.

"Projekat ima tri cilja: istorijski - priliku da se odužimo precima za njihovo veliko delo i žrtvu, socijalni - da se pomogne resocijalizaciji osuđenih lica koja dobrovoljno učestvuju u realizaciji ovog projekta, i treći ekološki - da se podigne nivo ekološke svesti, kroz promociju pošumljavanja i značaj šuma u eri klimatskih promena", rekao je direktor Direkcije za izgradnju Opštine Priboj Zvonimir Baković.

Episkop Atanasije je rekao da je svako zasađeno drvo izraz ljubavi i poštovanja prema našim precima, izraz naše želje da njihovo hrabro delo i dalje traje, jer je ono izvor nade i hrabrosti.

Uz Ministarstvo pravde - Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, nosioci projekta su JP Srbijašume i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.


Tagovi

Dan primirja Natalijina ramonda Prvi svetski rat Pošumljavanje Drvo Ratnik Priboj Zvonimir Baković Episkop Atanasije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.