Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač
  • 15.03.2023. 13:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Ko ugrožava populaciju muflona i jelena u "Subotičkim šumama"?

Oštećeno je čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara.

Foto: subotica.com
  • 240
  • 63
  • 0

U ograđeni prostor lovišta "Subotičke šume" pušteno je 30 muflona i 30 jelena lopatara koji su specijalnim kamionom za prevoz divljih životinja stigli iz Slovačke. Naseljavanjem lovišta jedinkama iz uvoza, matični fond obe vrste obnovljen je i vraćen na nivo 2015. godine, odnosno pre početka migrantske krize, piše subotica.com.

Tokom migrantske krize znatno je oštećena ograda lovišta što je dovelo do smanjenja broja jedinki muflona i jelena lopatara. 

"Oni nisu odstreljivali niti ubijali životinje, ali je oštećeno čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara. Divljač je izašla iz tog prostora, deo je završio u subotičkom ataru, a deo u susednoj Mađarskoj", objašnjava izvršni direktor za lovstvo JP "Vojvodinašume" Branislav Stanković i najavljuje da će radovi na popravci ograde biti okončani za godinu dana.

Kakve veze imaju migranti sa naseljavanjem muflona u Subotičkoj šumi?

Kako dalje piše RTS, migrantska i kovid kriza negativno su uticale i na lovni turizam, ali se lovci iz Austrije, Nemačke i Italije ubrzano vraćaju u srpska lovišta.

"Što se tiče naseljavanja divljači u ovom prostoru, to je budućnost lovnog turizma, ali i foto-turizma koji je budućnost ovog novog vremena", ističe za Javni servis lovac i fotograf prirode Radomir Perin.

Do kraja godine biće uvezeno još 77 jedinki divljači koje će biti puštene u Vršačke planine.


Tagovi

Mufloni Jelen lopatar Ograda lovišta Migranstka kriza Kovid kriza Branislav Stanković Lovni turizam Radomir Perin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...