Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač
  • 15.03.2023. 13:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Ko ugrožava populaciju muflona i jelena u "Subotičkim šumama"?

Oštećeno je čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara.

Foto: subotica.com
  • 238
  • 63
  • 0

U ograđeni prostor lovišta "Subotičke šume" pušteno je 30 muflona i 30 jelena lopatara koji su specijalnim kamionom za prevoz divljih životinja stigli iz Slovačke. Naseljavanjem lovišta jedinkama iz uvoza, matični fond obe vrste obnovljen je i vraćen na nivo 2015. godine, odnosno pre početka migrantske krize, piše subotica.com.

Tokom migrantske krize znatno je oštećena ograda lovišta što je dovelo do smanjenja broja jedinki muflona i jelena lopatara. 

"Oni nisu odstreljivali niti ubijali životinje, ali je oštećeno čak 70 odsto ograde duge gotovo 10 kilometara. Divljač je izašla iz tog prostora, deo je završio u subotičkom ataru, a deo u susednoj Mađarskoj", objašnjava izvršni direktor za lovstvo JP "Vojvodinašume" Branislav Stanković i najavljuje da će radovi na popravci ograde biti okončani za godinu dana.

Kakve veze imaju migranti sa naseljavanjem muflona u Subotičkoj šumi?

Kako dalje piše RTS, migrantska i kovid kriza negativno su uticale i na lovni turizam, ali se lovci iz Austrije, Nemačke i Italije ubrzano vraćaju u srpska lovišta.

"Što se tiče naseljavanja divljači u ovom prostoru, to je budućnost lovnog turizma, ali i foto-turizma koji je budućnost ovog novog vremena", ističe za Javni servis lovac i fotograf prirode Radomir Perin.

Do kraja godine biće uvezeno još 77 jedinki divljači koje će biti puštene u Vršačke planine.


Tagovi

Mufloni Jelen lopatar Ograda lovišta Migranstka kriza Kovid kriza Branislav Stanković Lovni turizam Radomir Perin


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u