Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 28.05.2023. 09:00

Koje opasne zmije žive u Srbiji?

Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine.

Foto: Depositphoto/dusan964
  • 806
  • 66
  • 0

Proleće je doba godine kad se nakon zimskog sna bude zmije širom Srbije. Nije iznenađenje da ih sretnete, a stručnjaci apeluju da ukoliko do tog neprijatnog susreta dođe ipak nema potrebe za panikom. Tri najopasnije otrovnice koje žive na teritoriji naše zemlje su poskok, šarka i šargan, otkriva RINA.

"Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine. Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko dva posto, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život", rekao je za ovu agenciju, biolog Mihailo Stanković koji je o ovim gmizavcima napisao 160 naučnih radova i četiri knjige.

Kako oterati zmije? Urednom baštom, mirisima i drugim životinjama

U maju i junu su ove životinje najaktivnije jer je tad period njihovog parenja. Tih meseci možemo naleteti na onaj čuveni splet zmija, u kom se ustavri nalazi jedna ženka, a ostalo su mužjaci. Oplođava je onaj koji je najsposobniji, ona zatim polaže jaja na skriveno mesto i odlazi ne osvrćući se na potomke. Upravo iz razloga što su otavljeni bez majke, mladunčad zmija vrlo teško opstaju i preživljavaju. Oni kad se izlegu prepušteni su sami sebi, pa zato vrlo teško doživljavaju polnu zrelost.

"Poznato je da se zmije boje više od ljudi, nego mi od njih. Ukoliko odlazite u prirodu nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju pokušajte da je zaobiđete. Ne pokušavajte da je oterate i tučete štapom", rekao je Stanković.


Tagovi

Zmije Šarka Poskok Šargan Ujed zmije Mihailo Stanković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao