Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vojvodinašume
  • 08.11.2017. 14:30

Krenula nova sezona pošumljavanja u Vojvodini

JP "Vojvodinašume“ počelo je novu sezonu pošumljavanja. Vremenski uslovi su dobri, pa je posao znatno olakšan. Setva žira hrasta lužnjaka bi, prema ranijem planu, trebalo da bude obavljena do kraja 2017. godine. Nabavljeno je preko 200 tona kvalitetnog semena, koje će biti iskorišćeno za obnovu postojećih, ali i za podizanje novih šuma.

Foto: Vojvodinašume
  • 324
  • 28
  • 0

Setvom žira hrasta lužnjaka u Sremu JP "Vojvodinašume" počelo je novu sezonu pošumljavanja. Kako su saopštili zaposleni u tom preduzeću, vremenski uslovi su dobri, pa je posao znatno olakšan.

Setva bi, prema ranijem planu trebalo da bude obavljena do kraja 2017. godine. U "Vojvodinašumama" napominju da je do početka novembra sakupljeno više od 200 tona kvalitetnog semena, koje će biti iskorišćeno za obnovu postojećih, ali i za podizanje novih šuma.

Setva hrasta lužnjaka na 400 ha

Žir sakupljen u Sremu će takođe biti posejan u Banatu i Bačkoj. Uprkos tome što je dve godine uzastopno izostao rod semena hrasta lužnjaka, površine koje su bile predviđene za pošumljavanje su redovno održavane. U tom javnom preduzeću tvrde da je planirano je da se ove jeseni i u proleće hrastom lužnjakom u pokrajini pošumi oko 440 hektara i dodaju da se i dalje čeka na sadnju ostalih drvenastih vrsta, pa će sadnja topole početi kad joj opadne list. Ukupno bi tokom sezone 2017/18. trebalo biti pošumljeno 1.526 ha u Vojvodini.

Saniranje štete nastale zbog suše

Direktor JP "Vojvodinašume" je, u međuvremenu, imenovao komisiju koja je u prethodna dva meseca obavila redovnu kontrolu zasada na području kojim gazduje to preduzeće. Obilaskom terena ustanovljeno je da je zbog suše i ekstremno visokih temperatura koji su proteklog leta zadesili našu zemlji, nastalo mestimično sušenje stabalaca u jednogodišnjim i dvogodišnjim kulturama i plantažama. Stoga je odlučeno da se tokom ove sezone učini sve da se stanje popravi, odnosno da se sanira šteta na površini od oko 400 ha. Za taj posao su, kako ističu u "Vojvodinašumama" proizvedene potrebne količine semena i kvalitetnih sadnica, pa se nadležni nadaju da će posao biti obavljen u najkraćem mogućem roku.

Foto: Vojvodinašume


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Vojvodinašume Šume Pošumljavanje Hrast lužnjak Topola Sadnice Seme Žir Suša Srem Banat Bačka Agroklub Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.