Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bački Monoštor
  • 01.11.2018. 14:00

Lovište Kozara zbog jelenske divljači među najatraktivnijim u Evropi

Na površini od oko 10.000 hektara u lovištu Kozara nalazi se preko 2.000 grla različite visoke divljači, dok se prema rečima nadležnih u Šumskom gazdinstvu Sombor, godišnje planski odstreli oko 700 grla, a preko 95% lovaca su stranci.

Foto: Flickr / David Williss
  • 397
  • 43
  • 0

Prema ocenama zaposlenih u JP Vojvodinašume, ovogodišnji odstrel trofejnih jelena u periodu "rike" bio je jedan od najuspešnijih od osnivanja tog preduzeća. Kako navode, a prenosi RTV, najviše gostiju bilo je iz Nemačke, Austrije, Francuske, Italije uz manji broj domaćih lovaca. Tradicija lovišta i trofejna divljač svakako povečavaju atraktivnost lovnih terena, a naročito se to odnosi na lovište Kozara, koje se nalazi nedaleko od Bačkog Monoštora. Ono se smatra jednim od najboljih lovišta jelenske divljači u Evropi.

Strani lovci rado dolaze u lovište "Kozara"

Zbog atraktivnosti lovišta "Kozara", u periodu od avgusta do januara svake godine oko 150 stranih lovaca, dominantno Nemaca i Austrijanaca boravi na ovim terenima. Lovci - turisti imaju tradicionalan odnos prema lovu. Oni su kategorija koja voli da istražuje, a poslednju deceniju redovno se vraćaju u svoje termine na jelensku divljač i divlje svinje. Inače, na površini od oko 10.000 ha u lovištu Kozara nalazi se preko 2.000 grla različite visoke divljači, dok se prema rečima nadležnih u Šumskom gazdinstvu Sombor, godišnje planski odstreli oko 700 grla, a preko 95% lovaca su stranci.

Lovni turizam ima perspektivu

Rukovodilac službe za lovstvo Šumsko gazdinstvo Sombor Vojvodinašume Čedomir Pelkić smatra da lovišta sa prirodnim odlikama, koje nemaju intervencije da veštačkim merama, podižu nešto što nije odlika autohtonog prostora, a koja daju prosečan servis kada je u pitanju samo izvođenje lova i smeštaj, imaju perspektivu. On dodaje da, ako se posmatra striktno sa komercijalnog aspekta, lovni turizam ima nesumnjivu perspektivu. S druge strane kako navodi, suština lovnog upravljanja nije samo i isključivo samo da se valorizuje kroz komercijalnu stranu.

Sve bolja saradnja uprave lovišta i Turističke organizacije Sombor

Samostalni stručni referent za zdravstvenu zaštitu divljači "Vojvodinašume" Velimir Češljević ističe da trofejna jelenska divljač, poput svetskog prvaka čiji rogovi krase zidove lovačke kuće, daju na atraktivnosti lovišta i promociji lovnog turizma. Direktor Turističke organizacije grada Sombora Đuro Todorić naglašava da se u poslednje vreme izuzetno prepoznaje želja upravljača i ljudi koji gazduju područjem lovišta da se uključe u turističke tokove i da sve više sarađuju sa somborskom turističkom organizacijom. Saradnja se u najvećoj meri odnosi na promociju Gornjeg podunavlja, koje je biser, a to je naša prednost jer mnogi gradovi nemaju to što Sombor ima uz ovaj rezervat prirode.


Izvori

RTV


Tagovi

Lov Lovište Kozara Bački Monoštor Vojvodinašume


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.