• Pošumljavanje
  • 09.04.2017. 16:00

Lučani bogatiji za 2.000 sadnica

Mlada šuma zameniće u Lučanima osušena i posečena stabla. U pitanju je 2.000 sadnica bora, divlje trešnje, smrče i hrasta.

Foto: lucani.rs
  • 2.043
  • 99
  • 0

Mlada šuma zameniće u Lučanima osušena i posečena stabla. U pitanju je 2.000 sadnica bora, divlje trešnje, smrče i hrasta. One će krasiti centar grada, gde je posečeno više od 1.500 stabala koja su bila stara i više od 40 godina.

Sušenje šuma je velik problem sa kojom se suočava Evropa, pa stručnjaci kažu da je važno raditi na prevenciji, kao i na adekvatnom gajenju šuma.

"Opredelili smo se za ove četiri vrste, zbog strategije razvoja šumarstva. Predlog je da se forsiraju autohtone vrste, gde god je to moguće", rekao je za RTS rukovodilac Odeljenja za za gajenje šuma JP "Srbijašume" Zvonimir Baković.

Ideja je da ovaj pošumljeni hektar budu pluća Lučana, gde će ljudi uživati u uređenom i osvetljenom prostoru, sa izbetoniranim stazama i klupama, kažu predstavnici opštine.

Foto: lucani.rs


Izvori

RTS


Tagovi

Sušenje šuma Zvonimir Baković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zdrava ishrana postaje sve popularnija u svetu, a za organsku proizvodnju se sve više povećavaju subvencije iz agrarnog budžeta Srbije. Ipak, da bi neko imao priznat organski proizvod, mora da poseduje sertifikat. Više o tome, uskoro na Agr... Više [+]