Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje šuma
  • 03.08.2017. 10:00

Masovno sušenje brestova u Pomoravlju

Stanovnici sela Ribare su zabrinuti jer im šumari ne govore, šta treba da čine da se sušenje drveća zaustavi, napominjući da su ih više puta obaveštavali i molili lično i preko Saveta Mesne zajednice. Dodatni problem je i to što je gazdinstvo "Južni Kučaj" iz Despotovca nadležno za državne šume, a osušeni brestovi, se nalaze na privatnim parcelama.

Foto: Andreas Rockstein / Flickr
  • 747
  • 40
  • 0

Već nekoliko godina unazad, stanovnici sela u Pomoravskom okrugu upozoravaju na to da se masovno suše mlada i stara stabla brestova, a prema njihovim rečima, o tom velikom ekološkom problemu, šumari se i dalje ne oglašavaju.

Kako prenosi RTS, meštani sela Ribare, uz Veliku Moravu, kažu da su primetili da se brestovi suše već 3-4 godine. Međutim, kako tvrde, prava epidemija nastala je prošle godine.

Osušeni brestovi su na privatnim posedima

Oni su veoma zabrinuti, zato što im šumari ne govore šta treba učiniti da se sušenje drveća zaustavi, napominjući da su ih više puta obaveštavali i molili lično i preko Saveta Mesne zajednice. Inače šumama u Jagodini i ostalim opštinama u Pomoravskom okrugu: Ćupriji, Paraćinu, Despotovcu, Rekovcu i Svilajncu, upravlja Šumsko gazdinstvo "Južni kučaj" sa sedištem u Despotovcu. Ipak, problem je u tome što je to gazdinstvo nadležno za državne šume, a osušeni brestovi, se nalaze na privatnim parcelama, za koje ovo gazdinstvo nije nadležno.

Sušenje četinara stari problem

O tome da problem sušenja drveća nije od juče, svedoči i podatak da je pre četiri godin to gazdinstvo objavilo podatak da se u Pomoravskom okrugu osušilo 43 ha stabala crnog bora, smrče i duglazije, i to najviše na području Jagodine i Despotovca. Ipak, tada nije primećeno sušenje stabala listopadnog drveća.

Uzroci sušenja stabala i dalje nepoznati

Zaposleni u Odeljenju za zaštitu i gajenje šuma gazdinstva "Južni Kučaj" tvrdili su da se suše prirodna staništa i u nekim drugim delovima Srbije, te da uzrok sušenja nije poznat, ali da se razlog utvrđuje na Institutu za šumarstvo u Beogradu. Međutim, odgovor na pitanje zašto se stabla suše, prema rečima šumara još nije poznat, a kao moguće razloge oni navode klimatske promene, suše, insekte potkornjake ili neki drugi, za sada nepoznat faktor.

Foto: Andreas Rockstein / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Šuma Šumarstvo Srbija Brestovi Morava Pomoravski okrug Južni Kučaj Ribare Velika Morava Ćuprija Paraćin Despotovac Rekovac Svilajnac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljana repica, vreme cvetanja