Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana divljači
  • 27.01.2017. 10:30

Mladenovo: prihranjivanje divljači

Članovi lovčkog društva "Fazan" iz Mladenova tokom hladnih zimskih dana svakodnevno obilaze lovište kako bi kontrolisali stanje divljači.

Foto: Dušan Manojlović
  • 1.639
  • 495
  • 0

Sneg i led prekrili su lovište tako da savesni i odgovorni lovci vode računa o prihrani divljači, iznoseći hranu na hranilišta. Članovi lovačkog društva "Fazan" iz Mladenova tokom hladnih zimskih dana svakodnevno obilaze lovište kako bi kontrolisali stanje divljači.

Redovna prihrana divljači

S obzirom na to da se lovište prostire na 5,5 hiljada hektara u katastarskoj opštini Mladenovo, u njemu je veliki fond različite divljači. Lovci i samo jedan stalno zaposlen lovočuvar imaju pune ruke posla.

"U našem lovištu najzastupljeniji su zečevi, kojih ima oko 2.000 komada, zatim tu je srneća divljač, koje trenutno ima oko 250 grla, kao i jelenske koje ima od 35 do 40 komada. Tu su i divlje svinje, prepelice, guske, patke i fazani. Organizovali smo svakodnevni obilazak, kako bismo imali uvid u stanje u lovištu. Divljač smo prihranjivali svakih tri do četiri dana. Na hranilišta smo uglavnom iznosili kukuruz u klipu, seno lucerke kao i so oplemenjenu mineralima" kaže predsednik društva Dušan Manojlović, napominjujući da su do sada divljač prihranili sa šest tona kukuruza i više od 100 bala kabaste hrane.

Do sada nije bilo uginuća

On napominje da gotovo svi članovi učestvuju u ovom poslu i odnose hranu na hranilišta, a za svakodnevni obilazak i kontrolu terena zadužen je lovočuvar Slobodan Kopanja.

"Obilazim lovište tokom celog dana, a često i noću, tako da ima dana kada dnevno terenskim vozilom pređem od 50 do 100 kilometara. Iako su temperature niske, pojedine delove lovišta moram obilaziti peške, jer moram da kontrolišem sva hranilišta. Ono što je najvažnije jeste činjenica da se naše lovačko društvo dobro pripremilo za zimu, imamo još dosta hrane. Osim toga moram napomenuti da nismo evidentirali ni jedno uginuće. Divljač redovno hranimo i u dobroj je kondiciji", kaže Kopanja.

Lov na predatore

Kako napominju u lovakom društvu "Fazan", u toku je lov na predatore - lisice i šakale. Na teren se izlazi svakodnevno, a jednom nedeljno organizuje se pogonski lov, kada veće grupe "češljaju" teren kako bi odstrelili ove štetočine. Lov na predatore traje tokom cele godine, ali je najintenzivniji u zimskom periodu kada su oni najuočljiviji.

Visina snežnog pokrivača u Mladenovu je 25 cm, a temperatura se spušta i do - 22 stepena Celzijusa. Lovci se nadaju da ovaj ledeni talas neće uticati na brojno stanje divljači u njihovom lovištu.

Foto: Dušan Manojlović


Tagovi

Divljač Lovište LD Fazan Lov Mladenovo Slobodan Kopanja Dušan Manojlović Predatori


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.