Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medved
  • 21.09.2022. 15:30
  • Zlatiborski okrug, Bajina Bašta

Mladić iz Bajine Bašte imao blizak susret sa medvedom - u širem centru grada

​​​​​​​Rade Jaraković iz Bajine Bašte pola sata pre ponoći, između utorka i srede, imao je susret koji će pamtiti ceo život.

Foto: Depositphotos/mgillert (ilustracija)
  • 616
  • 73
  • 1

Susret medveda u Tari ne bi mnogo iznenadio, jer svi se kreću opeznije i poznato je da je ova planina mesto gde medvedi žive ili bar prolaze. Ali, da se sretne medved u Bajinoj Bašti, u urbanoj sredini, nedaleko od centra, to je već veliko iznenađenje koje može dovesti čoveka u stanje pravog šoka. Takav šok je doživeo dvadesetpetogodišnji Rade Jaraković iz ovog grada, kada je sa medvedom imao potpuno neočekivano susret, direktno oči u oči.

Grebanje asfalta i režanje

U ulici Spasoja Ivanovića, ispred Radetove kuće, u širem centru Bajine Bašte, u utorak veče, oko 23:30 časova odigrala se prava drama.

Medved napao pastira na Vlašiću, lekari mu pokušavaju spasiti nogu

"Poneo sam sestrine stvari da stavim u automobil, jer je trebalo da je vozim za Užice. Automobil je bio na ulici, pored dvorišta. Kada sam otvorio vrata od kola, prvo sam čuo neki tup udarac iz obližnje šume, a onda kao da nešto ide ulicom, kao da grebe po asfaltu, a zatim i neko brundanje, režanje… ne mogu da opišem", kaže Jaraković, još da prvo nije smeo da se okrene, jer se sledio od straha.

"Srce mi je udaralo kao ludo. A kada sam se okrenuo video sam medveda najpre četvoronoške, a onda se odjednom propeo na zadnje noge", priča dalje i dodaje da se možda i on uplašio njega.

"Bio je udaljen oko dva do tri metra.. Ispuštao je neke zvuke poput režanja."

Medved na slobodi i dalje

Mladić opisuje da se tada odjednom prenuo i "kao da je dobio neku do sada neviđenu snagu".

"Potrčao sam ka ogradi visokoj skoro dva metra i preskočio je. Nisam ni znao da to mogu da uradim, a nikad mi nije palo na pamet da je preskačem. Tek tada sam se okrenuo i iza sebe video medveda kako trči niz ulicu", dodao je Jaraković.

Medvedi na Tari nisu retkost (foto: Duško Ćirović)

Ušao je odmah u kuću i zatvorio vrata. Ukućani; sestra, otac i majka su ga odmah pitali šta je bilo, jer je bio potpuno bled, bez daha. Kada se malo povratio ispričao im je šta se dogodilo.

"Prvo sam im rekao da nipošto ne izlaze napolje. A onda sam ispričao da sam video medveda kod kola, da je stajao blizu mene, kako sam preskočio ogradu i uleteo u kuću. Odmah smo pozvali policiju i lovačko udruženje. Ubrzo je došla policija sa dugim cevima i lovci, i krenuli su da traže medveda. Nisu ga još pronašli, ko zna dokle je stigao", misli su našeg sagovornika čije su komšije potvrdile da su o njihova deca videla "nezvanog gosta" kako trči ulicom.

"Isto je jedan komšija iz poprečne ulice rekao da ga je kroz prozor video kako preskače ograde i beži kroz dvorišta."

Ne zna se o kom medvedu je reč

Imaju Jarakovići i psa, ali se on nije oglasio. Kako kažu, nije lajao jer se sakrio od straha od zveri.

Bato, Zlatibor i Milunka - nova tri markirana medveda

Ova divlja zver do danas nije pronađena. Pretpostavlja se da je otišao u planinu, ali opet preporučuje se građanima Bajine Bašte da budu oprezni i da odmah prijave ako ga vide. Još nije poznato da li je to ona koja se prati putem ogrlica ili neki novi koji se tek pojavio.    


Tagovi

Medved Bajina Bašta Rade Jaraković Brundanje Divlja zver


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.