Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene divlje zveri
  • 31.07.2018. 18:15

Mrki medvedi - od vandala i turističke atrakcije do odstrela

Iako je motrenje medveda postalo turistička atrakcija u Sloveniji, u interesu stočara i pčelara, od 598 jedinki odlučili su da odstrele 200 mrkih medveda.

Foto: Bigstockphoto/Michal Masik
  • 357
  • 22
  • 0

Raskopali groblja, uništili pčelinjake, napali čoveka i  - postali turistička atrakcija. Sve to je uspelo medvedima u nekoliko dana na različitim, međusobno udaljenim mestima. Tako je nekoliko medveda raskopalo brojna grobna mesta na groblju u Kamčatki na dalekom istoku Rusije. Očito u potrazi za hranom, javlja agencija Interfax.

"Obično u ovo vreme medvedi love ribu, ali ove godine je u obližnjoj reci nema. Ljudi ostavljaju hranu na grobnim mestima u čast preminulimaNavodno ih je privukao miris hrane na groblju. Sedam grobova bilo je raskopano do sanduka, a krstovi su bili polomljeni na groblju grada Jelizova", izjavio je  lokalni službenik.

Jedan od medveda, za kog se veruje da je bio među "počiniocima vandalizma", ulovljen je i ubijen.

Uništili 370 pčelinjaka

U područjima uz Baltičko more suočavaju se sa pravom invazijom medveda na pčelinjake. Tako su u Finskoj samo protekli mesec, tražeći med, uništili 70 pčelinjaka, uprkos tome što su postavljeni tik uz kuće. Finska Vlada je odmah reagovala i odlučila da će seljacima uništene pčelinjake platiti, te najugroženijm krajevima namenila 124.000 evra kao naknadu za štetu.

Sličan problem imaju i sa druge strane Finskoga zaliva, u Estoniji, gde su medvedi lane uništili 300 pčelinjaka. Finski pčelarski savez preporučio je pčelarima da, ako je ikako moguće, tokom noći pčelinjake sklone u zatvorene prostore.

Motrenje medveda kao turistička atrakcija

Dok na drugim mestima prave štetu, u Sloveniji su medvedi postali turistička atrakcija. Na području Notranjskog i Kočevskog regiona sve više ponuđača, za solidan novac,  pruža zainteresovanim stranim turistima pustolovinu da u prirodi iz blizine motre medvede. "Interesovanje je sve veće. Medvede je najbolje osmatrati u letnjem razdoblju i početkom jeseni, kad su dani dugi, a medvedi izlaze da traže hranu dok ne padne mrak”, kaže Miha Jernejčić iz Regionalnog parka Notranjska.

Slovenačka novinska agencija STA prenosi da za strane turiste, uglavnom iz evropskih zemalja, koji se odluče da iz blizine gledaju medvede, nema opasnosti. Do lovačke čeke sa koje motre imaju pratnju iskusnog vodiča, obično profesionalnog lovca. "Čeka je četiri metra iznad zemlje, zatvorena je, tako da nema mogućnosti da bi medved došao tamo", pojašnjava Jezerčić.

Uz osmatračnicu je i automatska hranilica na sunčevu energiju, koja hranu "razbaca" i ona je životinjama na raspologanju bez nadzora čoveka. Medvedi tako izbegavaju čoveka, a spontani susreti su retki, tvrdi Jezerčić.

Cena turističkog motrenja medveda za jednu osobu iznosi 90 evra, za dve 120 evra, za tri 150 evra. Dosad su na Notranjskem i Kočevskem zabeležili 90 poseta turista. Bilo je i primera da medvedi nisu došli, da motrenje nije uspelo. Ali, i u takvim situacijama je jednom posetiocu bilo zanimljivo. Zapravo, navodno je rekao, bilo je nezaboravno, “jer je supruga četiri sata bila tiha, bez reči”.

Odstrel 200 medveda i 11 vukova

Zanimljivo, ali uprkos ulozi u adrenalinskom turizmu, Slovenci su odlučili da odstrele 200 medveda i 11 vukova, da bi populaciju zaštićenih predatora sveli na odgovarajuću meru, za šta su posebno zainteresovani stočari, a ništa protiv nemaju ni u Poljoprivrednoj šumarskoj komori Slovenije. Izračunali su, naime, da se u šumama u poslednjih desetak godina od 394 broj medveda povećao na 598 jedinki što je povećanje od gotovo 52%.

Kod vuka rast nije tako izražen, ali podaci takođe, uprkos svakogodišnjem odstrelu, ukazuju na trend povećanja populacije. Trenutno na području Slovenije obitava 14 vučjih čopora sa oko 73 jedinke.

Odstrel 200 medveda i 11 vukova neće narušiti prirodno ravnotežu, a omogoćava očuvanje poljoprivredne delatnosti i održivi razvoj ruralnih područja, ističu u Komori.


Tagovi

Medvedi Mrki medved Kamčatka Finska Pčelinjaci Slovenija Turistička atrakcija Odstrel


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.