Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovački savez Srbije
  • 24.03.2018. 08:30

Muke lovaca trebalo bi da reši novi Zakon o divljači i lovstvu

Trenutni Zakon o divljači i lovstvu pun je nelogičnosti i komplikacija, pa lovci imaju zahteve za ministra Branislava Nedimovića, kako bi se ovo promenilo.

Foto: Dušan Knežić
  • 3.485
  • 213
  • 0

Lovci Srbije su na raznim mukama, a najviše im zadaje aktuelni Zakon o divljači i lovstvu, usvojen 2010. godine. Pored nekoliko, za lovce loših i nepovoljnih odredbi koje su se prepisale iz prethodnog, sve su dodatno iskomplikovali dodatna plaćanja i nameti, te zamršena papirologija, pa su, kako lovci kažu, upravnici lovišta postali "ćate" umesto da se bave svojim poslom.  S tim u vezi, u Lovačkom savezu Srbije upriličen je sastanak na kom su ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića ugostili članovi Upravnog odbora LSS na čelu sa predsednikom Draganom Šormazom.

Lovci krivi ako auto udari divljač

Lovci su izneli ministru sa kakvim problemima se susreću, a posebno su apostrofirana nelogična zakonska akta, po kojima štete od divljači na putu plaćaju lovačka udruženja. To konkretno znači sledeće: neko automobilom udari divljač na putu, auto bude oštećen, a za to su odgovorni - lovci, te se udruženju na čijoj se teritoriji put nalazi nakon sudske presude ispostavi ne baš mali račun, koji im često predstavlja kamen oko vrata za dalje funkcionisanje.

"Zna se ko upravlja putevima, a traži se od lovačkih udruženja da postavlja saobraćajne znake. Onaj ko upravlja saobraćajnicama za to dobija novac, neka ih on postavlja. Kada do nezgode dođe, presuđuje se da štetu plati lovačko udruženja, kao da je divljač pitoma životinja koja živi u oboru, pa su lovci odgovorni za njeno ponašanje! To je u drugim državama potpuno drugačije rešeno", rekao je Šormaz. 

Lovci imaju nekoliko zahteva

Krovna organizacija srpskih lovaca je ministru uputila nekoliko zahteva:

  • da se promene neke odredbe Zakona o divljači i lovstvu (za taj posao je već formirana Radna grupa), 
  • da se distrubucija lovne karte ponovo vrati pod ingerenciju LSS,
  • da se potpišu novi ugovori o korišćenju lovišta, 
  • da se sa Ministarstvom jasno definišu, putem ugovora, prava i obaveze LSS u odnosu na državu, koja će preko svojih organa nadzirati da li Savez poštuje potpisano.

Predsednik Šormaz je takođe potencirao, po njemu, mnoštvo nelogičnosti u vezi sa radom Lovačke komore: "U Sloveniji i Hrvatskoj, primera radi, lovočuvar jednom polaže ispit i kada dobije licencu, ona mu važi trajno. A ovde se lovočuvari licenciraju svake godine! Pa šta se to promenilo u radu lovočuvara u poslednjih 30 i više godina, pa svake godine treba da polaže za licencu? To je izmišljeno samo da bi tri čoveka u Lovačkoj komori dobijala platu. A novac za licenciranje plaćaju lovačka udruženja, jer lovočuvari nemaju para da svake godine za to izdvajaju pare iz svog džepa".

Ministar spreman za saradnju

Ministar Nedimović je pokazao spremnost za saradnju da se usvoji novi Zakon o divljači i lovstvu, te da će se pre njegovog upućivanja u skupštinsku proceduru o njegovim odredbama ozbiljno konsultovati i LSS. Nedimović je, takođe, obećao da će, koliko je u njegovoj moći, insistirati da se pojednostave sve procedure u vezi sa za funkcionisanjem lovstva.&nbs

"Očigledno je da postojeći Zakon ne radi posao, a da su mnoge stvari u vezi sa lovstvom nepotrebno iskomplikovane. Ja se vodim principom da sve poslove koje mogu da se odvoje od države treba i odvojiti, a da država samo obavlja nadzor i s tim u vezi ću delovati u narednom periodu", rekao je Nedimović. 


Tagovi

Lovački savez Srbije Lovci Zakon o divljači i lovstvu Branislav Nedimović Dragan Šormaz Lovačka komora


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".