Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 15.12.2017. 18:30

Najviša čeka na svetu izgrađena "na crno"

Umesto Ginisovog rekorda, Slovenci će, izgleda, upisati kaznu zbog bespravne gradnje.

Foto: Slovenia Eco Resort / Facebook
  • 1.502
  • 72
  • 0

U Sloveniji je podignuta najviša lovačka osmatračnica na svetu, sa ciljem da bude uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda i tako postane, ne samo lovačka, nego i turistička atrakcija. Podigli su je radnici "Slovenija Eco Resorta" iz Godiča kod Kamnika, a orijaška lovačka čeka visoka je čak 18 metara i sa nje puca pogled nadaleko.

Cela konstrukcija, zajedno sa sidrištem, teška je 190 tona, a izgrađena je i sastavljena od 100 i više godina starih smreka, obima 1,20 metara. Nesvakidašnja osmatračnica sa četiri terase, do kojih se penje drvenim stepenicama, može odjednom da primi čak 120 ljudi.

Osmatračnica za Ginisa

Svečano otvaranje bilo je zakazano za prvi dan Nove godine, a nadležni su očekivali da će osmatračnica vrlo brzo biti upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

"Celu konstrukciju smo postavili sami. Sa radovima smo počeli u septebru i danonoćno smo radili. Da bi mogli da postavimo ovu konstrukciju, morali smo dovesti najveće i najbolje dizalice u Sloveniji", rekao je za medije direktor "Slovenija Eco Resorta" Matjaž Zorman.

Zloupotrebili saglasnost Zavoda za šumarstvo

Bolje reći - očekivali su, sve dok se ovih dana na čeki, umesto lovaca i turista, nisu pojavili slovenački inspektori. Ispostavilo se, naime, da je čeka izgrađena "na crno".

"Ne samo da nema dozvolu za betonske temelje, nego ustvari to i nije lovačka čeka, već velika osmatračnica koja treba da ima građevinsku dozvolu. Zloupotrebili su našu saglasnost. Zamolili su, naime, dozvolu za izgradnju malo veće klasične drvene lovačke čeke, a izgradili najvišu osmatračnicu na svetu", pojašnjava Viktor Miklavčić, direktor Zavoda za za šumarstvo Slovenije.

U saglasnosti slovenačkog Zavoda za šumarstvo jasno piše da drvena lovačka čeka ne sme da budeu suprotnosti sa prostornim planovima i da se zbog postavljanja ne smeju rušiti stabla, što su bespravni graditelji uradili.

Foto: Slovenia Eco Resort / Facebook


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃