Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 10.06.2015. 14:30

Održani seminari za zaštitu šuma

U dvanaest praktičnih i slikovitih predavanja uobličene su informacije značajne za identifikaciju pojave i praćenje najvažnijih bolesti, štetočina i korova u šumi, šumskim kulturama i rasadnicima.

  • 130
  • 4
  • 0

Specijalisti Prognozno-izveštajne službe Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada su u periodu od 15. aprila do 29. maja 2015. godine u saradnji sa JP Vojvodinašume održali sedam seminara na temu zaštite šuma.

Ukupno 180 zaposlenih koji se bave poslovima iz ove oblasti u JP Vojvodinašume, imalo je priliku da unapredi postojeći nivo znanja. Svojim prisustvom, značaj ove teme su naglasili i predstavnici Uprave za šume, Vida Jovanović i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milan Rebić.

U dvanaest praktičnih i slikovitih predavanja uobličene su informacije značajne za identifikaciju pojave i praćenje najvažnijih bolesti, štetočina i korova u šumi, šumskim kulturama i rasadnicima. Naglašen je značaj selekcije, tj. uvođenja u proizvodnju malo osetljivih klonova topole, zahvaljujući čemu se dodatne mere zaštite od biljnih bolesti svode na minimum.

Kako ostvariti najveće efekte u zaštiti šuma?

Takođe je istaknuto da praćenje populacionog nivoa štetnih organizama, i rano otkrivanje početka gradacije štetnih insekata ili epifitocije biljnih bolesti, kao i drugih štetnih agenasa, treba da eliminiše potrebu intervencije na velikim površinama. Sa ovakvim pristupom, postižu se najveći efekti u zaštiti šuma, sa maksimalnim uštedama u radnoj snazi i finansijskim sredstvima.

Poštujući Zakon o šumama i Zakon o zdravlju bilja, a u skladu sa zahtevima FSC standarda, JP Vojvodinašume sprovodi zaštitu šuma na principima integralne zaštite, gde se pored primene uzgojnih i fitosanitarnih mera upotrebljavaju i hemijska sredstva za zaštitu od insekata i biljnih bolesti, kao i za suzbijanje korova.

Problemi sa kojima se preduzeće susreće kada je u pitanju zaštita šuma su složeni, a zaštita šuma, zasada i rasadnika nameće potrebu korišćenja širokog spektra pesticida. Pored visoke efikasnosti i selektivnosti, pesticidi u šumarstvu moraju biti primenjeni u skladu sa odredbama FSC politike. Zbog toga postoji stalna potreba da se nakon završenih oglednih istraživanja, ubrza postupak za njihovu registraciju za primenu u šumarstvu.


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Vojvodinašume Milan Rebić Vida Jovanović Bolesti Zaštita šuma Seminari Zakon o šumama Zakon o zdravlju

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivreda kao fabrika pod vredrim nebom koja nas svakim novim danom uči nekim novim životnim lekcijama dok ubiramo plodove celogodišnjeg rada sa plodne Vojvođanske zemlje

#RuralFoto #proizvodnja