Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Licenca
  • 28.05.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Organizovano i prvo polaganje ispita za zvanje "Tartufar"

Polaganje za zvanje tartufar prvi put u našoj zemlji, održano je u Sremskoj Mitrovici u oganizaciji Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 326
  • 249
  • 0

Potražnja za takozvanim "crnim i belim zlatom" višestruko je veća od ponude. Visoka otkupna cena tartufa privlači sve više tragača za ovom gljivom. Zbog toga je veoma važno da gljivari imaju dovoljno znanja, a na terenu se susreću sa brojnim problemima.

"Svi mi koji se bavimo prikupljanjem ovih pečuraka svesni smo problema sa kojima se suočavamo svakodnevno. Mi smo ovde da pozovemo ljude da se udruže, jer dobro znamo da zajedničkim snagama i kada smo udruženi možemo mnogo lakše da radimo i ovu delatnost uvedemo u legalne tokove, što nam je i prvenstveno cilj", kaže Josip Rakoš, kandidat za tartufara.

Učinjen prvi korak ka legalizaciji

Polaganje za zvanje tartufar u Sremskoj Mitrovici organizovao je Mikološko-gljivarski savez Srbije, na inicijativu Udruženja gljivara "Lisičarka" Sremska Mitrovica.

"Uvideli smo problem sa kojim se tragaoci suočavaju kao i to da je oblast prikupljanja tartufa neuređena. Mislim da je ovo polaganje prvi korak koji je učinjen ka legalizaciji ove delatnosti koja može biti veoma isplativa", kaže Jelena Milošević, predsednik Udruženja gljivara "Lisičarka".

Tartufarstvo može biti isplativo, smatra Miloševićeva

Istog mišljenja je i Zoran Jelenković, predsednik pomenutog saveza koji kaže da svi oni koji žele da se legalno bave tartufarstvom moraju polgati ispit i dobiti sertifikat koji je overen u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Znanje je neophodno

Kao gurmanske gljive imaju opor, intenzivan, zemljani miris koji hrani daje jedinstven ukus. Koriste se u vrlo malim količinama koje su ipak dovoljne da svako jelo pretvore u pravi doživljaj. Naše okruženje obraslo šumama izazov je za tartufare. Onome ko želi da se bavi ovim poslom nije dovoljno da ima nož, grabulje i psa, mora da poseduje pre svega i znanje.

Tartufi: Do novca samo znanjem

"Pored svog potrebnog alata za bavljenje ovom oblašću, najvažnije je znanje kao i svest šta se čini prirodi prilikom iskopavanja ovih gljiva", istakla je u Sremskoj Mitrovici dr Maja Karaman, predsednik Naučne komisije MGSS.

Podršku ovom značajnom događaju za sve gljivare dala je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

"Meni je veoma drago što je ovo polaganje održano baš u Sremskoj Mitrovici i što je naš grad prvi u Srbiji u kome je tako nešto urađeno. I tartufari kao i sva druga poljoprivredna udruženja mogu računati na pomoć naše agencije", istakla je Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

U Sremskoj Mitrovici održan je i skup gljivara i tartufara

Komercijalno sakupljanje tartufa radi se iskopavanjem i uništava se veza između istog i drveta koji se nalaze u specijalnoj zajednici na obostranu korist. Nije svejedno da li je ta gljiva mlada, jer tada ne vredi ništa, ili je zrela, kada ima svoju vrednost. Kod nas ne postoje specijalizovane prodavnice za ove gljive, kažu nadležni. Kad se prodaju, drže se u staklenim zvonima, da bi zadržali svojstva. Prvo se pomiriše, izmeri se težina, pogleda oblik i ustanovi koliko je oštećen, pa se na kraju određuje cena, to je uobičajen način kupovine u zapadnim zemljama.

Dani gljiva i tartufa

Nakon što je održano prvo polaganje u Sremskoj Mitrovici održan je i skup na Fruškoj gori, na izletištu Letenka. Ova manifestacija, pod nazivom "Dani gljiva i tartufa", organizovana je od strane Udruženja tartufara "Tragač", kao i Udruženja gljivara "Lisičarka".

Manifestacija je okupila ne samo gljivare i tartufare, nego i brojne druge ljubitelje prirode i stručnjake u ovoj oblasti, a svi zajedno su mogli da prisustvuju postavci izložbe, zatim takozvanoj gljivarskoj šetnji, potom determinaciji gljiva, a za kraj i gljivarskom ručku.


Tagovi

Ispit Tartufi Potraga Licenca Dušica Pavlović Maja Karaman Zoran Jelenković Jelena Milošević


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".