Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Platanova stenica
  • 06.08.2019. 08:00

Platanova stenica - Dosadan insekat koji napada i ljude

Ova stenica, poput ostalih, napada i ljude. Od njenih uboda može ostati crvenilo i otok mada je reč o insektu koji se hrani biljnim sokovima.

Foto: Depositphotos/kathyclark
  • 1.005
  • 36
  • 0

Mrežasta stenica platana (Corythuca ciliata) američka je vrsta, otkrivena u Padovi (Italija) 1964. god., a danas je proširena u svim južnim i srednjeevropskim zemljama.

To je mali insekt dužine 3,2 - 4 milimetara, mlečno bele boje koji se hrani na donjoj strani lišća, sisajući biljni sok. Ne može aktivno da leti na veće udaljenosti nego leprša u vazduhu. U tako lebdećem obliku, ometa prolaznike, posebno posetioce ugostiteljskih objekata, parkova i dečjih igrališta. Neretko se ljudi žale da stenice masovno ulaze u njihove prostorije i domove i ometaju rad.

Platanova stenica spada u molestante - insekti koji smetaju čoveku (muve, komarci, buve…). Ova stenica poput ostalih napada i ljude, ukoliko ih nehotice pokupite, kao i sve stenice i mrežasta stenica platana ima organe za bodenje i sisanje. Od njenih uboda može ostati crvenilo i otok mada je reč o insektu koji se hrani biljnim sokovima.

Glavni domaćin je američki platan (Platanus occidentalis), ali se ponekad nalazi i na drugim vrstama kao što su: grmovi, Jasen (Fraxinus sp.), Lovorolisni hrast (Quercus laurifolia) i na Gorskom javoru (Acer pseudoplatanus)

Siše biljne sokove isključivo na lišću platana. Uzrokuje dehlorofilaciju lista i smanjenje asimilacije. Već u avgustu mnogi platani više se ne zelene nego su blede boje pa im je narušena funkcija ukrasnog gradskog zelenila.

Treba istaći da platanova stenica ima brojne prirodne neprijatelje od bubamara, pauka, neke stenice i mnogi drugi, ali očigledno da svi oni još uvek nisu u stanju radikalnije smanjiti brojnost ove štetočine.

Autor: Dunja Prvčić, magistar fitomedicine, Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Platan Platanova stenica Molestant Štetočina Dehlorofilacija lista

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!