Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljski bizoni
  • 06.01.2017. 21:00

Poljaci love bizone da bi ih zaštitili?

Šumari za svako ustreljeno grlo zarade oko 2.800 evra, a lovac na ubijenom bizonu može da zaradi od prodaje mesa, ali i od kože, oko 8.200 evra.

Foto: Neil McIntosh / Flickr
  • 2.329
  • 354
  • 0

Poljska javnost, posebno zaštitnici životne sredine i životinja, komentatori na forumima društvenih mreža, pa i neki poznati Poljaci, poput glumca Marcina Dorocinskog, uznemireni su i zgroženi zahevom šumske direkcije Varminsko Mazursko (Warminsko-Mazurskie) vojvodstva na severu Poljske, da im se dozvoli odstrel 10 bizona, koji borave u Bjalovješkoj šumi. Ona se većim delom prostire u Belorusiji, a manjim delom u Poljskoj. Bizona ima veoma malo, a u istočnoj i severnoj Evropi, zaštićena su vrsta.

Zahtev za odstrel 10 bizona uznemirio poljsku javnost

Bizoni su u Belorusiji i Poljskoj zaštićeni i da bi se i jedan odstrelio, potrebno je zatražiti posebne dozvole uz podrobne argumente.

Kako piše poljski dnevnik Wprost, u poljskom nacionalnom parku u Bjalovješkoj šumi bizoni žive slobodno, ali su na meti brojnih lovokradica. Krdo danas broji samo 100 evropskih bizona Bison bonasus, kako je naziv ove vrste koja je početkom 20. veka gotovo potpuno istrebljena. Ipak, naučnici su od primeraka u zoološkim vrtovima pokrenuli projekt oporavka brojnog stanja vrste, što je uspelo, tako da ih je sada oko 1.000 grla.

Ubijaju da bi spašavali vrstu?

Predstavnici nacionalnog parka tvrde kako odstrel bizona nije nikakva novost, već se lov povremeno komercijalno organizuje, a novac zarađen od lovaca na taj način koristi se za održavanje preostalih bizona.

Popularni poljski glumac i aktivista svetskog World Wide fonda za prirodu, Marcin Dorocinski je na svom fejsbuk profilu napisao kako je zgrožen. Pita se "sa kojim pravom se diže ruka za uništavanje zaštićenog krda bizona za novac i zadovoljstvo lovaca". Glumac je zgrožen što će od krda od 100 grla biti dozvoljeno ubijanje svakog desetog bizona.

Lovac može da zaradi i do 8.200 evra od mesa bizona

Dorocinski je pojasnio kako šumska direkcija, koje je nadležna za šumu u kojoj se krdo bizona slobodno kreće, za svako ustreljeno grlo zaradi oko 12.000 zlota ili oko 2.800 evra. Lovac na ubijenom bizonu može da zaradi od prodaje mesa, koje je vrlo ukusno i traženo, ali i od kože, 36.000 zlota, što je oko 8.200 evra. Očito je obostran interes koji donosi novac i šumarima i lovcima, a ekološki aspekt im je sporedan.

"Održavanje i nadziranje bizona košta 3.000 zlota, manje od 700 evra, pa su šumari odlučili da je bolje zaraditi na smrti ovih životinja", napisao je Dorocinski.

Bizoni su u Poljskoj zaštićena vrsta

Evropski bizon ima masivno 3,5 m dugo telo, visine je dva metra u ramenima i težine do jedne tone. Ova životinja je simbol Belorusije i pojavljuje se na grbovima gradova i u imenima udruženja pod nazivom "zubr", a u Poljskoj se proizvodi vodka Żubrówka u koju se dodaje bizonova trava (lat. Hierochloe odorata).

Američki i evropski bizoni su usko povezane vrste, koje potiču od izumrle vrste bizona (lat. Bison sivalensis). Fosilni ostaci su pronađeni u severnoj Indiji. Prema istraživanjima stručnjaka, pre ledenog doba, prešli su u Severnu Ameriku i evoluirali u današnjeg američkog bizona, koji se može videti u vestern filmovima.

Foto: Neil McIntosh / Flickr


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]