Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nelegalna seča
  • 12.08.2017. 08:30

Poljočuvari nemoćni pred drvokradicama

Poljočuvar Dragan Jevđević ističe da je policija nadležna za one slušajeve iligalne seče šuma gde je prouzrokovana veća materijalna šteta, dok sve ono što spada u prekršaje procesuira poljočuvarska služba. On napominje da bez obzira na to što područje grada Kikinda nije u njihovoj nadležnosti, oni se trude da pomognu građanima i policiji.

Foto: alake
  • 902
  • 64
  • 0

Sezona pripreme ogreva za predstojeću zimu uveliko je u toku. Međutim, ima i onih koji do drva dolaze nelegalno. Bespravne seče šuma su u Kikindi, kako prenosi RTV, sve učestalije. Ne bira se više ni doba dana niti mesto na kome se obavlja ilegalna seča, a prvo na šta su se drvokradice nameračile je prirodno stanište hrasta lužnjaka u kikindskoj Šumici.

Poljočuvari nemaju velika ovlašćenja pri krađi šuma

Na crnom tržištu šumokradice za stablo staro preko 40 godina šumokradice mogu da dobiju i do 300 evra. Duško Petrov, iz Poljočuvarske službe Kikinda, naglašava da je veliki problem službenika Poljočuvarske službe to što oni nemaju prevelika ovlašćenja. Kako on tvrdi, kada zateknu nekoga da nelegalno seče drveće u šumi, poljočuvari mogu samo eventualno da ga fotografišu, legitimišu i zadrže dok ne dođe policija. Ipak, i to je kako Petrov kaže, vrlo teško, jer prekršioci zakona ne žele da se legitimišu, pa poljočuvari uglavnom sačekaju policajce da oni to urade.

Počinioci neretko poznati policiji

Neretko se dešava, da su počinioci poznati policiji, a često su to oni koji su se vratili iz kazneno popravnih institucija. Oni drva kradu u kikindskoj Šumici, dok je mnogo veća šteta načinjena u Galadovoj šumici, koja je obilovala bagremom. Uprkos tome što je napravljena velika materijalna i ekološka šteta, nadležni iz kikindske opštinie ovom problemu još nisu stali na put.

Poljočuvari pomažu građanima i policiji

Poljočuvar Dragan Jevđević, ističe da je policija nadležna za one slučajeve iligalne seče šuma, gde je prouzrokovana veća materijalna šteta, dok sve ono što spada u prekršaje procesuira poljočuvarska služba. On napominje da bez obzira na to što područje grada Kikinda nije u njihovoj nadležnosti oni se trude da pomognu građanima i policiji, tako što izlaze na mesta nelegalne i pribavljaju dokaze da bi policija mogla da procesuira i kazni počinioce tih krivičnih dela.

Na području Kikinde i okolnih sela zaposleno 15 poljočuvara

Na području Kikinde i obližnjih sela, koje obuhvata oko 70.000 ha, funkcioniše oko 15 poljočuvara. Kako oni kažu, nakon što uhvate počinioce u krađi, sve ono što oduzmu od njih, čuva se u magacinima Poljočuvarske službe, a potom deli materijalno ugroženim porodicama u tom gradu.

Foto: alake1618E / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Poljočuvari Poljoprivreda Šume Nelegalna seča Agroklub Kikinda Vojvodina Galadova šumica Hrast lužnjak Bagrem Drvokradice Šumokradice Policija Kikindska Šumica Duško Petrov


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D