Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 03.04.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Pošumili tri hektara belim borom: Najmlađi akcijaš 14, a najstariji 77 godina

Na oko tri hektara površine u selu Stapari nedaleko od Užica zasađeno je 6.500 sadnica belog bora. Akciju sađenja su izveli Udruženje akcijaša i brigadira Užice u saradnji sa volonterima Crvenog krsta Užice, a sve uz pomoć "Srbijašume" Užice.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.422
  • 2.262
  • 1

Na Gradskom trgu u Užicu postrojavanje, predaja raporta komandatu brigade starom akcijašu Petrašinu Druloviću. Zatim je oko sto brigadira stiglo do ciljanog mesta - Stapara. Čekale su ih spremne sadnice belog bora.

"Oko stotinu akcijaša ove godine učestvuje u pošumljavanju. Najmlađi je imao 14, a najstariji 77 godina. Zasadili smo oko 6.500 sadnica na blizu tri hektara. Šumsko gazdinstvo nam je odredilo teren i obezbedilo sadnice, a mi smo obezbedili sve ostalo. Ovo nam je druga akcija pošumljavanja", kaže Drulović.

UROSTAT: 43% EU pokriveno šumama, Srbija srednje šumovita

Po njegovim rečima akciji su se priključili pčelari i planinari, volonteri Crvenog krsta, doktori nauka i radnici, kao i svi oni koji su zainteresovani za dobrovoljne aktivnosti. Prva je bila prošle godine i u mesnoj zajednici Karan kod Užica na oko 1,5 hektara zasađeno je 3.000 sadnica bagrema. Tada je bilo oko 70 akcijaša.  

Među akcijašima policija, profesori, gradski funkcioneri...

Među akcijašima je bila i prva načelnica jedne policijske uprave u Srbiju, načelnica PU Užice Dragica Jevtić u penziji, zatim profesori, gradska funkcionerka i mnogi drugi.

Uz pesmu i rad, šale i evociranje uspomena, akcijaši su premašili plan. Umesto u 15 sati, pošumljavanje su završili sat ranije. Rad je nadzirao Mladen Jevđović, samostalni referent za negu i zaštitu šuma u JP "Srbijašume" ŠG "Užice".

"Uvek je lepo pošumljavanje, posebno po ovakvom sunčanom danu i u divnom društvu. Pre svih bih pohvalio ove mlade radnike udarnike, volontere Crvenog krsta, koji su ovde već ne znam koji put. Oni su vredno radili i 2012/2013. godine na gašenju velikih šumskih požara, koji su nas tada zadesili. Ovo što čini Crveni krst Užice sa svojim podmlatkom je nešto što obezbeđuje budućnost i daje optimizam celom našem gradu," kaže Jevđović. 

Parcela, gde su posađena stabla predviđena je programom za pošumljavanje. "Sade se sadnice belog bora i to po tačno utvrđenom kriterijumu, razmak između redova 2 m kao i razmak između sadnica", rekao je Jevđović.

Parcela, gde su posađena stabla predviđena je programom za pošumljavanje (Foto: Zvezdana Gligorijević)

Hektar pod borom obezbeđuje kiseonika za 10.000 ljudi

Prof. dr Milutin Đuričić, koji je od svoje rane mladosti učestvovao u organizovanju radnih akcija na mnogim prugama, putevima i drugoj infrastrukturi, kaže da su svi dali svoj maksimum.

"Posebno me raduje da je bilo dece u ovoj akciji. Bilo je apsurdnih situacija, jer deca ne znaju koji alat drže u rukama, a kamoli kako se sa njim radi. Stari akcijaši su im objašnjavali zašto služi koji alatka i kako se upotrebljava. Vodili smo računa da šumski putevi ne budu zauzeti. Još me više raduje činjenica da jedan hektar pod borom obezbeđuje kiseonika za 10.000 ljudi, a mi smo dakle obezbedilo kiseonika za oko 30.000 ljudi. Sećam se nekada da smo organizovali velike radne akcije, na saveznom nivou, za pošumljavanje Peštera i Medveđe", rekao je Đuričić.

Mnogi su na ovu radnu akciju došli jer su ljubitelji prirode. Tako današnji pčelar i nekadašnji komadant čuvene brigade "Pero Popović Aga" akcijaš Tomislav Jović kaže da voli zemlju, prirodu, ljude.

"Sada, ovde, delimo naša sećanja, to druženje, taj rad na trasi i veseli humor koji nas je uz rad krasio prenesemo na ove divne mlade ljude. Mi im dajemo primer, a oni sami će uvideti da su ovakva druženja nešto najlepše", rekao je Jović.

Mnogi su na ovu radnu akciju došli jer su ljubitelji prirode (Foto: Zvezdana Gligorijević) 

Spoj iskustva i mladosti 

U spoju iskustva i mladosti akcija je tekla po planu. Stari šalju poruke mladima i pozivaju ih da osete ovo druženje i doprinesu još većem korisnom radu, naročito kada je u pitanju sađenje drveća.

Mlada Anđela Nikolić, koja drugi put učestvuje u pošumljavanju, kaže da želi da ima što više drveća, šuma, koje će pročišćavati vazduh, kao i to da se što manje drveća seče, dok je njena drugarica Anđela Spasojević, oduševljena atmosferom i da je lepo to što se ne vidi razlika u generacijama. I mladi Uroš Kurlagić po drugi put učestvuje na pošumljavanju.

"Došli smo ovde da posadimo još drveća, da pročistimo vazduh i da nešto dobro u svom životu uradimo. Uz pesmu i priču ni jedan rad nije težak, ni naporan", rekao je Uroš.

Nakon završenog rada vratili su se u Užice, gde su prisustvovali otvaranju izložbe u Istorijskom arhivu "Pruga Mladost - Beograd - Bar", koje je preneta iz Beograda. Nakon toga su se družili na svečanoj večeri u Crvenom krstu. Pošumljavanjam je obeležen 1. april, Dan omladinskih radnih akcija.


Foto prilog


Tagovi

Sadnice Beli bor Brigade Akcijaši Pošumljavanje Crveni krst Tomislav Jović Petrašinu Druloviću Milutin Đuričić


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.