• Zaštita životne sredine
  • 14.10.2017. 14:30

Pošumljavanje - lek za klimatske promene

Klimatske promene su jedna od najznačajnijih tema današnjice, a pošumljavanje može da pomogne.

Foto: Girl Guides of Canada / Flickr
  • 242
  • 70
  • 0

Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način da se ublaže efekti klimatskih promena, poručio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na juče završenom međunarodnom simpozijumu o klimatskim promenama "Promena klime zemlje: nauka i uticaj" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Dodao je da je u poslednjih pet godina pošumljeno više od 750 hektara zemlje u Beogradu, dodavši da će se Ministarstvo ovim aktivno baviti i ubuduće.

Svake godine se uništi šuma veličine jednog Portugala.

"Planetu smo pretvorili u jedno veliko poljoprivredno gazdinstvo i u pošumljavanju bi trebalo da potražimo lek. Kada bi svako od nas godišnje posadio dva do tri stabla, ona bi za desetak godina dala više kiseonika, uticala na sprečavanje bujica i erozija, dotakla pijaću vodu i vezala zemljište", rekao je Trivan, a stoji na sajtu Vlade.

Dodao je da je ovo najozbiljnija tema na planeti i da u osnovi onoga što radimo i uništavamo leži profit kao motiv.

Foto: Girl Guides of Canada / Flickr


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Goran Trivan Šuma Ekologija Klimatske promene Sadnja drveća


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sedamdesetogodišnja Mirka Selaković iz Mladosti plete od svoje pete godine. Nekada su to bili odevni... Pročitaj celu belešku »