Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prepelice
  • 14.08.2017. 10:00

Rast krivolova uprkos akcijama zaštitara

U Srbiji se u proseku svake godine na nedozvoljen način ulovi 125.000-175.000 divljih ptica. Prema rečima aktivista iz Društva za zaštitu ptica, polovinu od tog broja čine prepelice i grlice, koje hvataju i potom švercuju u Italiju za potrebe crnog tržišta za ekskluzivne restorane.

Foto: Eugenijus Kavaliauskas Dantis / Flickr
  • 427
  • 28
  • 0

Pre desetak dana počela je sezona lova na prepelice, a od njenog početka do danas već je otkriveno 17 slučajeva krivolova na te ptice, korišćenjem zabranjenih elektronskih vabilica. Kako prenose Novosti, na to je nadležne institucije u našoj zemlji upozorilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ptice hvataju i švercuju u Italiju

Kod nas se u proseku svake godine na nedozvoljen način ulovi 125.000-175.000 divljih ptica. Prema rečima aktivista iz Društva za zaštitu ptica, polovinu od tog broja čine prepelice i grlice, koje hvataju i potom krijumčarskim putevima odnose u Italiju za potrebe crnog tržišta za ekskluzivne restorane.

Pokušaj krivolova sprečen u Bačkom Jarku

Poslednju u nizu takvih pokušaja osujećen je u opštini Temerin, jer su zaštitari u saradnji sa policijom, sprečili nezakonit lov prepelica. Naime, oni su u ataru ataru Bačkog Jarka pronašli elektronske vabilice i još dve vabilice na parceli sa požnjevenom pšenicom, koja se nalazi oko dva kilometra istočno od tog naselja. Policija je odmah po pozivu zaštitara reagovala, zaplenivši nedozvoljenu opremu, dok se za počiniocima tog krivičnog dela još traga.

Obim krivolova svake godine sve više raste

Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističe da njihov tim za borbu protiv krivolova već četvrtu sezonu za redom pronalazi i prijavljuje slučajeve krivolova prepelica i drugih ptica. Međutim, kako on napominje, i pored velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, uspešnih akcija inspekcije i policije, kao i kažnjavanja krivolovaca, obim krivolova na prepelice ne opada, već naprotiv neprekidno raste. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da prijave svaki slučaj ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako doprinesu naporima za njihovo očuvanje.

Foto: Eugenijus Kavaliauskas Dantis / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Prepelice Grlice Divlje ptice Ptice Lov Krivolov Krijumčarenje Šverc Italija Srbija Temerin Bački Jarak Agroklub Zaštita ptica Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Draženko Rajković Električne vabilice Policija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.