Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 06.08.2017. 19:30

Sadnja drveća pomoću drona

Firma BioCarbon Engineering izumela je dron koji sadi drveće 10 puta brže nego što bi se to obavljalo ručno.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.204
  • 83
  • 0

Ako se zna da se godišnje poseče oko 15 milijardi stabala, a posadi oko devet milijardi, jasno je da je planeta u gubitku oko šest milijardi stabala godišnje, prenosi Weforum.

Ručno sađenje stabala, osim što je sporo, ujedno je i skupo. Potrebna je mehanizacija da očisti ogromna područja, a takođe i radna snaga. Kao rešenje problema, BioCarbon Engineering, firma sa sedištem u Velikoj Britaniji, osmislila je dronove, koji mogu da posade do 100.000 stabala dnevno.

Kako dron funkcioniše?

Dron prvo skenira topografiju, kako bi stvorio 3D kartu. Tada se računa nejefikasniji šablon sadnje za to područje, pomoću algoritma. Dron se napuni klijavim semenkama, koje može da ispušta brzinom od jedne sekunde ili oko 100.000 dnevno. U odnosu na ručnu sadnju, ovaj metod je 10 puta brži. Na ovaj način pošumljavanje je moguće i u područjima koja su teško dostupna.

Svakog minuta gubimo šumu veličine 48 fudbalskih terena

Jedan od osnovnih razloga zbog kog se krče šume jeste - poljoprivreda. Na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu ove godine, Norveška je odobrila 400 miliona dolara za podsticaje zemljama koje rade na smanjenju krčenja šuma.

Procenjuje se da svet gubi između 190.000 i 245.000 kvadratnih kilometara šume godišnje. Slikovito rečeno, šumovite površine veličine 48 fudbalskih terena gubimo svakog minuta.

Foto: Print Screen / YouTube


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!